zondag, 3. november 2013 - 11:37 Update: 03-07-2014 0:49

Advocaat van voormalig Transaviapiloot Julio Poch vraagt minister Timmermans om hulp

Foto van minister Timmermans | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De advocaat van oud-Transavia-piloot Julio Poch, Geert Jan Knoops, heeft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) gevraagd zich in te zetten voor de zaak van Poch.

Knoops wil graag dat Timmermans zich hard maakt voor 'het recht op een eerlijk proces'. Knoops heeft in 2010 en 2011 klachten ingediend bij de Inter-Amerikaanse mensenrechten commissie. Hij vindt dat Poch recht heeft op een open en eerlijk proces en ziet graag dat Timmermans zijn klachten openlijk steunt. Dit heeft Knoops laten weten, zo melden verschillende media.

In Argentinië werd eerder deze week bekendgemaakt dat de rechters het voorarrest van Poch met zeker een jaar hebben verlengd. De oud-piloot zit inmiddels al vier jaar vast, maar heeft vooralsnog geen zicht op een inhoudelijke behandeling van zijn zaak. En volgens Knoops kan het nog wel enige jaren duren, voordat de rechters uitspraak doen. Knoops houdt er rekening mee dat dit pas in 2016 of 2017 gaat gebeuren, maar zeker is dat niet. In februari van dit jaar steunde Nederland al een verzoek van Knoops om de voorlopige hechtenis van Poch op te schorten, maar dit werd afgewezen. Nederland moet er volgens Knoops voor zorgen dat Poch een eerlijk proces krijgt. In de media zegt hij hierover: 'Nederland heeft in 2009 op verzoek van Argentinië aan dat land en Spanje vluchtgegevens van Poch verstrekt, zodat hij in Spanje kon worden aangehouden. Nederland heeft dus zonder enig voorbehoud indirect aan de uitlevering meegewerkt en is dus medeverantwoordelijk voor de huidige situatie waarin Poch zit.' Knoops wil ook dat Nederland financiële rechtsbijstand verleent.

Poch staat in Argentinië terecht voor betrokkenheid bij de zogenoemde dodenvluchten. Daarbij werden tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) in Argentinië vanuit vliegtuigen in zee gedumpt.

 

Provincie: