dinsdag, 31. december 2013 - 13:36 Update: 03-07-2014 0:45

Advocaat wil herziening voor in 1818 onschuldig opgehangen man

Advocaat wil herziening voor in 1818 onschuldig opgehangen man
Foto: SXC
Almelo

Het laatste doodvonnis dat werd voltrokken in Almelo lijkt volgens de Haagse advocaat Robert Kiek gedaan te zijn op een onschuldig iemand. In een interview met de Volkskrant zegt de advocaat de zaak voor te dragen bij de Hoge Raad voor herziening.

Op 3 maart 1818 werd op de Koornmarkt in Almelo timmerman Gerrit Jan Pieperoet gedood door ophanging voor de moord op notaris Jan Dikkers. De aandacht van het proces werd getrokken door Kiek nadat het laatste doodvonnis werd nagespeeld door acteurs in Almelo. Advocaat Robert Kiek: 'Wat mij tegen de borst stuitte is dat het nu een vrolijke bedoening is geworden, een familie-uitje. Terwijl er mogelijk een jonge vader van 32 jaar onschuldig is opgehangen.'

Kiek spreekt over een twijfelachtige rechtsgang. Hoewel het procesdossier zoek is, heeft Kiek uit historisch materiaal opgemaakt dat niet Pieperiet schuldig is, maar mogelijk zijn kameraad Gerrit Roessing.

De procureur-generaal Fokkens schriftelijk laten weten dat in het eerste kwartaal van 2014 een besluit zal worden genomen of het proces opnieuw tegen het licht zal worden gehouden.

Provincie:
Tag(s):