“Het nu alvast afschieten van deze herten is niet alleen overbodig, het zorgt er ook voor dat er geen natuurlijk evenwicht in het natuurgebied zal ontstaan, waardoor alle inspanningen die zijn verricht om een hekwerk neer te zetten teniet worden gedaan”, aldus fractievoorzitter Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren Amsterdam.
Veel minder schade en incidenten
Sinds het hekwerk om drie zijden van de AWD is neergezet is het aantal verkeersincidenten spectaculair gedaald. Ook de landbouw in de omgeving profiteerde van het hekwerk: in de tweede helft van 2012 werd slechts drie maal zo’n 750 euro geclaimd. Het aantal klachten over damherten lijkt ook af te nemen sinds het hekwerk staat.
Voedselgebrek
In de binnenduinrand, met name rond de ingangen, was in de winter nog maar weinig voedsel beschikbaar. Meer in het centrum van de duinen was de afgelopen winter volgens de beheerders en ecologen nog genoeg voedsel aanwezig voor de dieren. Afschot verstoort natuurlijk evenwicht De Partij voor de Dieren streeft natuurlijke populaties en processen na. De natuur regelt zich zelf. Wanneer de natuur echter door mensen wordt beheerd, verhogen jagers sterfte onder gezonde dieren kunstmatig. Dit zorgt ervoor dat er geen natuurlijke balans kan ontstaan tussen de populatie en haar omgeving.
Protocol nodig om stervend damhert uit lijden te verlossen
Wanneer een in het wild levend dier in ernstige nood raakt, in omstandigheden waar tussenkomst van de mens redding of verlichting kan bieden in het belang van het dier, vindt de Partij voor de Dieren ingrijpen vanuit het oogpunt van de wettelijke zorgplicht en vanuit mededogen wenselijk. Hiervoor is in het belang van de dieren een goed protocol nodig. De Partij voor de Dieren betreurt de beslissing van het Amsterdamse college om in te grijpen in het gebied en zal zich blijven inzetten tegen het onnodig doden van wilde dieren.