vrijdag, 26. juli 2013 - 16:01 Update: 03-07-2014 0:54

AIVD luisterde politicus af

Foto van computers | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Ronald van Raak van de SP wil opheldering van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken over het geheimhouden door de regering van het afluisteren van Nederlandse politici door de AIVD. Dit meldt de SP-er vrijdag.

'Het afluisteren blijkt uit een onderzoek door de commissie van toezicht op de veiligheidsdiensten (CTIVD)', stelt van Raak vrijdag.

Van Raak: 'In een democratie controleren volksvertegenwoordigers de regering en niet andersom. Als de AIVD politici afluistert, moet de Tweede Kamer daarover worden geïnformeerd. Het lijkt er nu op dat de regering dat niet durft'.

'Toezichthouder CTIVD liet weten dat een politicus is afgeluisterd, maar de AIVD dat niet wilde melden, omdat anders openbaar zou worden dat de geheime dienst politici afluistert. Dit is de omgekeerde wereld. Als de minister verwacht dat het optreden van de geheime dienst politiek gevoelig ligt, moet hij dat juist melden. Dat is de basis van onze parlementaire democratie', aldus van Raak.


Het zou gaan om een voormalige volksvertegenwoordiger die tussen 2005 en 2007 door de AIVD is afgeluisterd. Van Raak wil weten of destijds de Commissie Stiekem van de Tweede Kamer is ingelicht. 

 
Provincie: