woensdag, 17. april 2013 - 16:18 Update: 03-07-2014 0:59

AIVD voorkomt terreuraanslag Al Qa’ida in Europa

Foto van militairen terreur | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Eind 2012 heeft de AIVD belangrijke informatie kunnen leveren aan buitenlandse collega-diensten die heeft geleid tot de aanhouding van drie Al Qa’ida terroristen die naar Europa waren gestuurd voor het plegen van een aanslag.

Dit staat in een brief die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aangaande de hoofdlijnen van het AIVD Jaarplan 2013  aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

Staatsgeheim
Het Jaarplan zelf is vanwege zijn inhoud staatsgeheim gerubriceerd en is integraal gedeeld met uw Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Het is gelijktijdig met het jaarplan van de MIVD besproken en geaccordeerd in de Raad voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten van 29 januari jl. en daaropvolgend in de Ministerraad vastgesteld.

‘De AIVD wil met behulp van operationeel onderzoek het zicht op potentiële uitreizigers vergroten, om te voorkomen dat Nederlandse ingezetenen uiteindelijk kunnen worden gebruikt voor het plegen van een aanslag in Nederland of daarbuiten. Zo mogelijk verhindert de AIVD dat Nederlandse ingezetenen zich aansluiten bij internationale jihadistische netwerken’, aldus minister Plasterk.