zondag, 10. maart 2013 - 16:37 Update: 03-07-2014 1:01

Ajax nieuwe koploper na eenvoudige overwinning op PEC

Amsterdam - (Elfvoetbal) Ajax heeft zondag optimaal geprofiteerd van het verlies van PSV gisteren bij sc Heerenveen.

Thuis wonnen de Amsterdammers eenvoudig van PEC Zwolle en nemen zodoende de koppositie over. Kolbeinn Sigthórsson, Siem de jong en Derk Boerrigter scoorden voor de thuisploeg. Ajax zette PEC Zwolle direct vast en had het merendeel van het balbezit. Grote kansen leverde dit echter niet op, door het goede verdedigen van de bezoekers. Viktor Fischer was de eerste die in de buurt van doelman Diederik Boer kwam; na een pass van Daley Blind kwam de jonge Deen net te kort om af te ronden. Lang hoefde het thuispubliek echter niet te wachten op de openingstreffer. Na negentien minuten werd Sigthórsson diep gestuurd door Lasse Schöne en voor het doel van PEC bleef de IJslander koelbloedig: 1-0. Ajax bleef druk zetten, ook na de openingsgoal, waardoor de tweede treffer al snel viel. Een kopbal van Sigthórsson werd nog wel gekeerd door Boer, maar de rebound was voor aanvoerder Siem de Jong, die de 2-0 binnenschoot. Doordat Fischer nog een keer over het doel schoot, bleef het tot de rust bij 2-0. Ook in de tweede helft was het enkel Ajax wat de klok sloeg. Het vele balbezit resulteerde echter niet in grote kansen, waardoor het 'maar' 2-0 bleef, onder meer omdat Christian Eriksen een enorme kans miste. De Deen werd weggestuurd door De Jong, maar alleen voor de goalie kon de middenvelder het niet afmaken. Dit deed Boerrigter echter wel. Na het goede voorbereidende werk van Eriksen rondde de invaller af en zorgde zodoende voor de 3-0 uitslag.