zondag, 28. juli 2013 - 13:43 Update: 03-07-2014 0:54

Ajax pakt Johan Cruijff schaal in Arena

Foto van Ajax logo | Archief EHF
Amsterdam

(Elfvoetbal) Ajax heeft de eerste prijs van het nieuwe seizoen te pakken. Na een spannende wedstrijd zaterdagavond tegen AZ trok het met 3-2 aan het langste eind.

Het kwam in de tweede helft nog op een 0-2 achterstand, maar dit wist het in de verlenging om te buigen naar een overwinning.

Ajax begon sterk aan de wedstrijd en wist als eerste een kans te creëren. Daley Blind probeerde het van afstand, maar zijn inzet vloog over het doel. De Amsterdammers probeerden AZ stuk te spelen met mooi combinatievoetbal, maar de bezoekers lieten zich niet gek maken. Ook Bojan Krkic was nadrukkelijk aanwezig. De huurling van FC Barcelona probeerde het meerdere keren, maar de bal leek er niet in te willen.

Niklas Moisander was niet veel later ook dichtbij een doelpunt. Zijn kopbal ging echter net naast de paal. De wedstrijd verliep verder in een niet al te hoog tempo en dus kon AZ makkelijk meekomen. Al bij al had scheidsrechter Richard Liesveld een eenvoudige eerste helft.

In de tweede helft begon het al een stuk leuker. AZ had meer de intentie om te voetballen en dat resulteerde direct in een doelpunt. Berg Gudmundsson counterde snel en wist Kenneth Vermeer te passeren. Voorafgaand aan de aanval raakte Ajacied Blind geblesseerd, maar AZ besloot om door te voetballen. Niet veel later was Mattias Johansson dicht bij de 0-2, maar zijn inzet werd gekeerd door de Ajax-goalie.

Die 0-2 zou uiteindelijk wel komen. Diezelfde Johansson stond ditmaal op de goede plek en kon een afvallende bal in een leeg doel werken. Ajax moest dus een tandje bijzetten en kreeg hulp van de AZ-defensie. Een vrije trap van Christian Eriksen werd verlengd door Jeffrey Gouweleeuw, die de bal achter zijn eigen doelman werkte.

Een paar minuten later was daar het afstandsschot van Toby Alderweireld. Doelman Esteban was verrast door de zwabber en liet de bal los. Kolbeinn Sigthórsson profiteerde hiervan en schoot de gelijkmaker tegen de touwen. Met nog een kwartier te gaan was de stand dus weer 2-2. Ajax zette vervolgens druk en ging op zoek naar haar derde doelpunt. In de laatste minuut was het via Sigthórsson vlakbij het winnende doelpunt, maar de bal werd van de lijn gehaald.

In de eerste helft van de verlenging wist Ajax de wedstrijd wel naar haar hand te zetten. Na een voorzet van Eriksen was het Siem de Jong die de 3-2 wist binnen te knikken. Met alleen nog de tweede verlenging voor de boeg probeerde AZ het nog wel om terug te komen, maar hierin slaagde het niet.