zondag, 14. april 2013 - 18:45 Update: 03-07-2014 0:59

Ajax te machtig voor PSV, landstitel voor het grijpen

Foto van Ajax Arerna | Archief EHF
Foto van Ajax | Archief FBF.nl

(ELF-Voetbal) Ajax heeft door de 2-3 overwinning bij PSV de voorsprong op de falende concurrentie vergroot en kan zich zo goed als de landskampioen van 2012/'13 noemen. De Amsterdammers waren de bovenliggende partij en terechte winnaar in Eindhoven.

Ajax wist zich in de eerste helft weinig raad met de snelle manier van druk zetten van PSV. In tegenstelling tot in Amsterdam (3-1 verlies) zakten de Eindhovenaren nu niet massaal in, maar probeerden ze de bezoekers op eigen helft vast te zetten en dan met name de uitstekende lange bal van Niklas Moisander te blokkeren. In de beginfase werkte dat plan van Advocaat prima, maar tot zelf iets creëren kwam de thuisploeg door deze tactiek niet.

De eerste mogelijkheden waren dan toch voor Ajax, omdat de defensie van PSV nu eenmaal niet stabiel en betrouwbaar genoeg is om op zo'n aanvallende en riskante manier te voetballen. Geklungel door Boy Waterman en Timothy Derijck bood Viktor Fischer na 22 minuten spelen een enorme kans, maar de Deen schoot op de doelman.

Dezelfde Fischer mocht daarna nog twee keer aanleggen na slecht ingrijpen door de PSV-verdediging. De Brabanders leken gewaarschuwd, maar in minuut 33 viel toch de verwachte 0-1. Kolbeinn Sitghórsson kon van dichtbij raak prikken nadat Christian Eriksen Jetro Willems er finaal afliep en mocht voortrekken.

Vlak voor rust werd Ajax een loepzuivere strafschop onthouden, toen Mark van Bommel Fischer in de rug duwde. Scheidsrechter Björn Kuipers, eerder deze week floot hij FC Barcelona - Paris Saint-Germain op voortreffelijke wijze, wilde er niet aan, tot grote woede van de jonge Deen. Die kreeg geel voor overdreven protesteren.

Twee minuten later stond het prompt 1-1, omdat Eriksen als een pupil de bal op het middenveld verspeelde, terwijl er veel PSV-ers voor de bal stonden. Zij counterden het goed uit en Kevin Strootman bood Jeremain Lens een niet te missen mogelijkheid.

Kort na rust mocht Eriksen zijn fout herstellen, nadat Atiba Hutchinson als een kleuter instapte en een enorme ruimte weggaf. De actie en goal van de Deen waren er niet minder mooi om: 1-2.

PSV bleek daarna - zoals zo vaak dit seizoen - defensief te zwak om het van zelfvertrouwen blakende Ajax achteruit te drukken en de gelijkmaker te forceren. Daarvoor was opbouw van achteruit bijzonder matig.

En dus moest een dood spelmoment het verschil maken. Drie Mertens nam een vrije trap slim in de korte hoek en Lens was er als de kippen bij om de 2-2 tegen de touwen te duwen. Ajax had daarna opnieuw recht op een honderd procent strafschop, toen Willems Lasse Schöne neerhakte in de zestienmeter. Opnieuw geloofde Kuipers er niet in, tot ontzetting van heel Amsterdam en omstreken.

Invaller Derk Boerrigter bracht in minuut 77 wat dat betreft gerechtigheid. De aanvaller strafte laks optreden van de ingevallen Erik Pieters af en schoot bekeken binnen naast de ver uitgekomen Waterman: 2-3.

Vervolgens gingen PSV en Advocaat alles of niets spelen, met aanvaller Memphis Depay voor verdediger Derijck. Dat mocht echter niet baten, waardoor Ajax door het puntverlies van alle concurrenten dit weekend zo goed als de landstitel prolongeert.

PSV zal zich moeten gaan richten op het gevecht om de tweede plaats en dus voorronde van de Champions League. Dat zal me nog een strijd met Vitesse en Feyenoord worden…