dinsdag, 26. november 2013 - 23:21 Update: 03-07-2014 0:48

Ajax wint in spektakelstuk van FC Barcelona

Foto van Ajax logo | Archief EHF
Amsterdam

(Elfvoetbal) Ajax heeft dinsdagavond het onmogelijke waargemaakt.

De ploeg van Frank de Boer won na een superieure eerste en een bizarre tweede helft van FC Barcelona met 2-1.

Barcelona zonder Messi
De bezoekers moesten het onder meer stellen zonder sterspeler Lionel Messi. Ajax miste daarentegen bijvoorbeeld aanvoerder Siem de Jong. De Boer koos vanwege de diverse absenties voor Danny Hoesen in de spits en op het middenveld was een plekje vrij voor Davy Klaassen en Thulani Serero. Vanaf de eerste minuut dicteerde Ajax het spel in de eigen Amsterdam Arena.

Toch was de eerste grote kans van de wedstrijd voor de bezoekers. Een schot van Cesc Fabregas werd echter geblokt door Ricardo van Rhijn. Daarvoor had Viktor Fischer al hard op doel geschoten maar zijn schot werd gepakt door doelman José Manuel Pinto. Daarna dicteerde Ajax de complete eerste helft zonder echte mogelijkheden weg te geven.

De ploeg kwam dan ook verdiend op voorsprong via Serero. Een mooie aanval belandde bij Ricardo van Rhijn gaf de bal perfect voor en Serero kon de bal van dichtij tegendraads binnenschieten. Ajax liet zich niet gek maken door de voorsprong tegen FC Barcelona. Nee, de ploeg bleef gewoon voetballen. Het werd zelfs 2-0 dankzij aanvaller Hoesen. De Limburger schoot de bal via Gerard Pique voorbij Pinto. Diezelfde doelman had vlak daarvoor een schot van Fischer losgelaten.

De Amsterdammers gingen met een verdiende voorsprong de rust in. De boodschap voor de tweede helft was duidelijk. Rustig blijven en de punten in het eigen stadion houden. Vlak na rust ging echter Van Rhijn de fout in. De rechtsachter speelde de bal tekort terug.

Ajax met 10 man verder
Daardoor moest de kersverse international Joel Veltman aan de rem trekken. De jonge verdediger trok Neymar naar de grond en moest met rood het veld verlaten. Het was niet de enige straf, er volgde een strafschop. Een cadeautje dat Xavi uitpakte. De spanning was terug in de wedstrijd en Ajax moest schakelen van tika-taka voetbal naar werkvoetbal.

FC Barcelona maakte het spelletje en Ajax beperkte zich tot verdedigen. Echt grote kansen gaf de ploeg niet meer weg. De ploeg kwam zelfs weer beter in het spel van de eerste helft. Het bleef dan ook 2-1 in het voordeel van Ajax.

Dankzij de zege is de ploeg zeker van overwinteren in Europa. Dankzij de zege van AC Milan op bezoek bij Celtic kan de derde plek Ajax niet meer ontgaan. Mocht de ploeg van De Boer AC Milan kunnen verslaan in San Siro dan is zelfs overwinteren in de Champions League een feit.