zaterdag, 21. september 2013 - 16:44 Update: 03-07-2014 0:51

Al-Shabaab claimt dodelijke aanslag winkelcentrum Nairobi

Foto van man met vuurwapen | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De dodelijke schietpartij in een luxe winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is zaterdagavond geclaimed door Al-Shabaab.

Dit meldt Aljazeera zaterdagavond.

Bij de aanslag kwamen minstens 30 mensen om en vielen er tientallen gewonden. 

Nederlanders
Zeker vier Nederlanders bevonden zich op dat moment in het winkelcentrum. Het zou gaan om een medewerkers van de Nederlandse ambassade en zijn vrouw en twee andere Nederlanders. Ze hebben uiteindelijk alle vier het winkelcentrum veilig kunnen verlaten. De Nederlandse ambassade heeft de Nederlanders in Kenia geadviseerd om niet naar grote winkelcentra te gaan vanwege de mogelijke dreiging van nog een tweede aanval. 

Zwaar gewapende mannen vielen zaterdag rond 12.00 uur het exclusieve winkelcentrum Westgate binnen en begonnen in het wilde weg op de aanwezigen te schieten. Ook zou er met granaten zijn gegooid. Daarbij zijn volgens de laatste stand van zaken zeker 30 doden gevallen en meer dan 50 gewonden. 


De politie en het leger van Kenia werden ingeschakeld en hebben het winkelcentrum, waarin zich nog bewapende aanvallers bevonden, omsingeld. Er werd direct geprobeerd om het winkelend publiek dat nog binnen was te bevrijden.

In totaal zouden er inmiddels 30 lichamen van omgekomen mensen uit het winkelcentrum zijn geborgen.

Volgens het Rode Kruis zijn de meeste nabijgelegen ziekenhuizen nu vol en wordt er overlegd met de andere nabijgelegen ziekenhuizen Nairobi Hospital en Kenyatta National Hospital voor de opvang van de gewonden.

De Kenya RedCross vroeg ​​het publiek om bloed te doneren om de tientallen gewonde slachtoffers te kunnen redden.