vrijdag, 4. oktober 2013 - 16:45 Update: 03-07-2014 0:51

Aldel voorlopig van de ondergang gered

Aldel voorlopig van de ondergang gered
Foto: EHF
Farmsum

Het Rijk en de Provincie Groningen gaan aluminiumsmelter Aldel een overbruggingskrediet verlenen van bijna 8 miljoen euro. Het bestaan van Aldel is tot het eind van 2013 zeker gesteld en daarmee is er ook meer zekerheid op het voorlopig behoud van honderden banen in het noorden. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) 4 oktober 2013 in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Rijk en de provincie staan ieder voor 50% garant voor de lening. Een voorwaarde is dat Aldel dit jaar nog een gedegen financiële uitwerking van hun plannen uitwerkt en presenteert. Uit die plannen moet ook blijken hoeveel het bedrijf zelf denkt te investeren in hun toekomst. De directie en aandeelhouder van Aldel hebben aangegeven bereid te zijn te willen investeren in een directe elektriciteitslijn tussen het bedrijf en Duitsland.

Aluminiumsmelter Aldel verkeert in moeilijkheden. Het bedrijf heeft te maken met een lage prijs van aluminium op de wereldmarkt en ondervindt concurrentie van met name Duitse bedrijven die goedkoper kunnen produceren dankzij goedkopere elektriciteit. Het kabinet heeft een aantal maatregelen genomen om de oneerlijke concurrentie met Duitse bedrijven tegen te gaan.

Deze maatregelen en de plannen van de directie en aandeelhouder van Aldel om zelf fors te investeren in een directe elektriciteitslijn zouden kunnen zorgen voor een gezonde financiële toekomst voor Aldel. Op dit moment is die gezonde toekomst nog niet voldoende aanwezig De komende maanden worden daarom gebruikt om Aldel de tijd en ruimte te geven om het financiële plan voor een directe elektriciteitsverbinding uit te werken.

Provincie:
Tag(s):