woensdag, 19. juni 2013 - 17:13 Update: 03-07-2014 0:56

Alleen dieren op Positieflijst mogen nog als huisdier worden gehouden

Foto van kat | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het houden van exotische dieren als huisdier wordt eindelijk aan banden gelegd.

'Na jarenlange inzet van de Partij voor de Dieren (PvdD) en dierenbeschermingsorganisaties presenteerde staatssecretaris Dijksma vandaag de Positieflijst voor zoogdieren', meldt de PvdD woensdag. Vanaf 2014 mogen particulieren en bedrijven alleen nog dieren houden die op deze lijst staan. Dieren die niet op de lijst staan, zoals wasberen, luipaardkatten en (witstaart) stekelvarkens, mogen niet meer worden gehouden, gefokt en verhandeld.

Een positieflijst is belangrijk, omdat mensen nu nog vrijwel alle dieren mogen houden. Dieren die helemaal niet geschikt zijn als huisdier, zoals de vos, de wasbeerhond en de dingo, worden via Marktplaats verkocht of gehouden in de achtertuin. Het houden van deze dieren gaat vaak gepaard met veel dierenleed, omdat het dier niet de mogelijkheid heeft zijn natuurlijk gedrag te vertonen. Het brengt daarnaast risico’s met zich mee voor de volksgezondheid en inheemse flora en fauna. 

Maatregelen om het aantal te houden diersoorten te beperken, bleven jarenlang uit. In de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD) die in 1992 van kracht ging, stond al dat er een lijst moest komen met zoogdiersoorten die geschikt zijn als huisdier. Vertegenwoordigers van alle stakeholders, zoals handelaren, liefhebbers, opvangcentra en dierenbeschermers discussieerden jarenlang over de samenstelling ervan. In 2010 kreeg de Wageningen Universiteit (WUR) van de toenmalige minister opdracht voor het opstellen van criteria en het ontwikkelen van een objectieve systematiek voor de Positieflijst. Na 21 jaar komt het kabinet nu eindelijk met een lijst.

 

Provincie: