zaterdag, 23. november 2013 - 0:01 Update: 03-07-2014 0:48

Ambassadeur Angola doet mogelijk ook aangifte

Foto van man met actetas | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Uit een brief van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) blijkt dat de ambassadeur van Angola, Luis José De Almeida, aangifte wil doen tegen PowNews-verslaggever Danny Ghosen.

De Angolese ambassade zou hierover al contact hebben gehad met de politie, zo melden verschillende media vrijdagavond. Ambassadeur De Almeida beschuldigt Danny Ghosen van 'huisvredebreuk'.  Timmermans, die donderdag een gesprek had met de Angolese ambassadeur, laat de Kamer in de brief weten: 'In dit gesprek is benadrukt dat staf van ambassades zich dient te houden aan de Nederlandse wet en dat Nederland persvrijheid hoog in het vaandel heeft. Daarbij is bovendien gesteld dat het gebruik van geweld in alle omstandigheden onacceptabel is.'

PowNed-directeur Dominique Weesie is verbaasd over het nieuws van de aangifte: 'De ambassadeur heeft vanochtend in zijn gesprek met mij zijn excuses aangeboden. Over een aangifte heeft hij met geen woord gerept. Ik sta ervan te kijken. Is het dan de staat Angola die Danny aanklaagt? Ik neem het voor kennisgeving aan, en we wachten het af.'

Maandag komt de secretaris-generaal van het Angolese ministerie van Buitenlandse Zaken naar Nederland. Hij zal spreken met zijn Nederlandse collega Renée Jones-Bos om ervoor te zorgen dat de diplomatieke banden tussen Nederland en Angola niet verslechteren als gevolg van dit incident.

Woensdag filmde een team van PowNews op straat voor de Angolese ambassade. Ghosen maakte een item over foutparkerende diplomaten die hun boetes niet betalen. Voor de ambassade van Angola bleek een verkeerd geparkeerde auto te staan. Ghosen sprak een ambassademedewerker daarop aan, en dat liep uit de hand. Ghosen werd meerdere keren geslagen en deed aangifte van mishandeling.

Provincie:
Tag(s):