maandag, 2. september 2013 - 11:29 Update: 03-07-2014 0:52

Amerika stuurt vliegdekschip in de richting van Syrië

foto van vliegdekschip USS Nimitz
Washington

Het Amerikaanse vliegdekschip USS Nimitz heeft koers gezet naar de Rode Zee. Het schip wordt daarbij vergezeld door nog eens vijf andere oorlogsschepen.

De schepen worden in achter de hand gehouden, mocht Amerika overgaan tot een inval op Syrië. Dat hebben Amerikaanse defensiemedewerkers vandaag laten weten. De schepen varen via de Arabische Zee in westelijke richting. Het eskader heeft nog geen definitieve positionering opgekregen. De Amerikaanse president Obama wil eerst dat het Congres zich uitspreekt over een aanval op Syrië. In de praktijk betekent het dat militaire actie nog zeker een week op zich laat wachten.

Rusland

Ook Rusland, die aan de Middellandse Zee een thuisbasis heeft voor haar oorlogsfregatten in Syrië, heeft vorige week twee extra schepen gestuurd.

Afghanistan

De USS Nimitz, met in zijn kielzog een kruiser en vier torpedobootjagers, verbleef de afgelopen tijd in de Indische Oceaan als ondersteuning van de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Het is daar inmiddels afgelost door een ander vliegdekschip, de USS Harry S. Truman, en zou eigenlijk koers zetten naar zijn thuishaven aan de Amerikaanse westkust.