vrijdag, 29. november 2013 - 8:42 Update: 03-07-2014 0:47

Ampullen E-sigaret kunnen dodelijk zijn voor kinderen

Ampullen E-sigaret kunnen dodelijk zijn voor kinderen
Den Haag

De NVWA waarschuwt ouders om navulverpakkingen met nicotinehoudende vloeistof voor elektronische sigaretten (e-sigaretten) uit de buurt van kinderen te houden.

Uit onderzoek van Bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dit jaar een kind in het buitenland te zijn overleden na een dodelijke vergiftiging door de nicotinehoudende vloeistof. 
 
Ampullen giftig
In de winkel en via internet zijn ampullen en navulverpakkingen met nicotinehoudende vloeistoffen verkrijgbaar. Kinderen die hiervan een klein slokje nemen, kunnen een acute nicotinevergiftiging oplopen. 
 
Nicotine is al in een lage dosis giftig. Daarom pleit BuRO er voor de hoeveelheid nicotine per navulverpakking te beperken of dat fabrikanten kindveilige verpakkingen maken. Verder adviseert BuRO ouders om de verpakkingen buiten het zicht en bereik van kinderen te bewaren en na gebruik meteen weer op te bergen.
 
Kind overleden
Bij de NVWA en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) zijn in 2013 6 incidenten met navulverpakkingen met nicotine gemeld. In het buitenland is dit jaar 1 dodelijke vergiftiging van een kind gemeld. 
 
Vandaar dat de NVWA extra aandacht vraagt voor navulverpakkingen. Ouders wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts of naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis te gaan als er gezondheidsklachten ontstaan nadat hun kind gedronken heeft van de navulverpakking. 
 
Neem het product altijd mee. In hoge dosis zorgt nicotine voor misselijkheid en braken en een brandend gevoel. Andere symptomen zijn: Stuiptrekkingen, buikpijn, diarree, hoofdpijn, zweten, duizeligheid en verwardheid.