donderdag, 16. mei 2013 - 8:56 Update: 03-07-2014 0:58

Amsterdam vooralsnog sfeervol rond Europa League-finale

Foto van bier op voetbalveld | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De sfeer in Amsterdam rond de finale van de Europa League was vooral feestelijk en gemoedelijk.

Duizenden voetbalfans van Chelsea en Benfica verzamelden zich al vroeg in de binnenstad, ter voorbereiding op de wedstrijd in de ArenA. Op het Leidse- en Rembrandtplein volgden supporters de wedstrijd in kroegen. De politie hield voor, tijdens en na de wedstrijd ruim zestig voetbalsupporters aan voor relatief kleine vergrijpen, zoals openbare dronkenschap, openlijke geweldpleging, vernieling en illegale kaartverkoop.

Zoekgedrag

De politie zette daarnaast rond 20.30 uur zeven Anderlecht-supporters buiten de gemeentegrenzen vanwege herhaald en nadrukkelijk zoekgedrag. Zij mogen voor 16 mei 10.00 uur niet terugkeren binnen de gemeente Amsterdam. Samen met 31 Ajax-supporters zochten zij eerder op de dag meerdere keren Engelse voetbalsupporters op in de binnenstad om vechtpartijen uit te lokken. De Ajax-supporters zijn op basis van de APV gevorderd het gebied te verlaten. Hierna is de rust teruggekeerd.

Momenteel stroomt de ArenA leeg en worden vervoersstromen richting binnenstad en Schiphol goed in de gaten gehouden. Op kleine incidenten na is de sfeer in de binnenstad vooralsnog feestelijk. Bij incidenten treedt de politie direct op om escalatie te voorkomen.

Drie agenten raakten ’s middags gewond door rondvliegend glaswerk. Één van hen werd voor behandeling naar een ziekenhuis overgebracht, de verdachte is aangehouden. Bij geweld tegen personen met een publieke taak zal het openbaar ministerie een hogere straf eisen.