maandag, 16. september 2013 - 8:40 Update: 03-07-2014 0:52

AnsaldoBreda moet alle Fyra-treinen terughalen

foto van Fyra | NS
Foto: NS
Utrecht

In een brief aan de Italiaanse fabrikant van de Fyra-treinen, AnsaldoBreda, hebben de NS laten weten dat de zestien V250-treinen zo snel mogelijk moeten worden opgehaald. Dit heeft een woordvoerder van de NS maandag bevestigd. zo melden diverse media maandag.

De treinen staan op een rangeerterrein van de NS in Watergraafsmeer. De NS hebben laten weten dit terrein hard nodig te hebben voor ander materieel. Volgens hen staan de treinen in de weg. Eind augustus hebben de NS het contract met de Italiaanse fabrikant beëindigd. Dit vanwege technische mankementen aan de bestelde treinen. Het laten terughalen  van de hogesnelheidstreinen is volgens de NS-woordvoerder de volgende stap is het juridisch proces, die volgt op het opzeggen van het contract over de Fyra. Het gaat om de 9 treinen die al voor NS reden en nog 7 die al geleverd waren, maar nog getest moesten worden. Een ander onderdeel van de afhandeling is een claim die de NS bij de fabrikant neerleggen, zo laat de woordvoerder weten: 'Dat gaat nu nog om tweehonderd miljoen euro, het bedrag dat voor de treinen betaald is'. Maar deze claim wordt nog hoger vanwege de gemaakte kosten voor onder meer de uitval van de treinen en inzet van extra personeel.

Maandagmiddag houdt AnsaldoBreda een persconferentie over de Fyra-trein. Dan zal ook een verbeterde versie van de Fyra aan de pers worden getoond, maar de NS hebben al laten weten dat ze de aangepaste versie niet te willen kopen.

 

 

Provincie:
Tag(s):
fyra, ns