woensdag, 7. augustus 2013 - 21:40 Update: 03-07-2014 0:54

ANWB:Opnieuw overvolle Europese vakantieroutes dit weekend

Foto van file vakantie caravan A2 | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Europese vakantieroutes raken ook komend weekeinde overvol.

'De verwachting is dat er zo’n vierhonderduizend Nederlanders vertrekken naar hun buitenlandse vakantiebestemming. Maar ook zijn er veel vakantiegangers onderweg naar huis. In de regio Zuid beginnen maandag de scholen weer', meldt de ANWB woensdag.

Op de snelwegen in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en in het noorden van Italië is de kans op files dit weekend groot.

In Frankrijk verwacht de ANWB net als afgelopen weekend veel vertraging op de Autoroute du Soleil (A7) tussen Vienne en Orange en op de A9 tussen Nîmes en Narbonne. Ook verkeer van en naar Bordeaux staat in de file op de A10 bij Orléans en Poitiers. Een andere drukke route loopt door Midden-Frankrijk: de A71 Orléans - Clermont-Ferrand. Daar stond afgelopen zaterdag 70 km file. Na het middaguur nemen de files langzaam af.

In Duitsland komt een tweede golf vakantieverkeer vanuit Beieren op gang maar de lange files worden zaterdag vooral veroorzaakt door terugkerende vakantiegangers. De ANWB verwacht veel vertraging in Zuid-Duitsland op de A8 München – Salzburg en de A9/A3 Munchen – Frankfurt. In het noorden van het land zijn files mogelijk op de A1 bij Bremen, de A7 bij Hamburg en bij de Deense grens.  Vooral de versmalde Rader Hochbrücke bij Rendsburg is een knelpunt. 

In Oostenrijk zal er wederom een lange wachttijd ontstaan voor de Karawankentunnel (A11) naar Slovenië en Kroatië. Verkeer in Zwitserland krijgt met forse vertraging te maken aan beide kanten van de Sint Gotthardtunnel in de A2 Luzern-Chiasso. Op de Italiaanse A22 Brenner-Trento-Verona komen vakantiegangers bij het Gardameer zaterdagochtend in lange files terecht.  

In eigen land zijn er dit weekend evenementen en wegwerkzaamheden die lokaal files kunnen veroorzaken: 

Evenementen:
Dutch valley 10 augustus Recreatiegebied Spaarnwoude

Lakedance Aqua Best 10 augustus bij Best

Oldtimer Festival 11 augustus Circuit Zandvoort

Werkzaamheden:
A15 Gorinchem richting Rotterdam, dit weekend dicht tussen knooppunt Gorinchem en Ridderkerk.