vrijdag, 25. oktober 2013 - 19:07 Update: 03-07-2014 0:50

Arts Tuitjenhorn gaf zeer zware overdosis morfine

Foto van injectie spuit vaccinatie | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De huisarts uit Tuitjenhorn, die onlangs zelfmoord pleegde, diende een patiënt een 100 keer hogere dosis morfine dan normaal toe waardoor deze binnen een half uur overleed.

Dat staat in het rapport dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag openbaar heeft gemaakt.

‘De huisarts heeft verklaard dat hij patiënt 1000 mg morfine en 350 mg dormicum heeft toegediend door deze subcutaan te injecteren in de beide bovenbenen. Op de vraag van de medewerker thuiszorg of de huisarts bij patiënt 50 mg ging spuiten, heeft de huisarts niet ontkennend geantwoord. De huisarts heeft daarop gelogen door te zeggen dat het verdund was. Dit heeft hij gezegd om de hoge dosering op dat moment niet verder te hoeven bespreken’, aldus de bevindingen in het rapport van IGZ.

'De inspectie komt tot de conclusie dat sprake is van een dermate acuut, ernstig en omvangrijk risico voor de patiëntveiligheid dat zij geen andere mogelijkheid ziet de patiëntenzorg voldoende te waarborgen dan door te bewerkstelligen dat de in de huisartsenpraktijk werkzame huisarts geen zorg meer in de huisartsenpraktijk verleent', aldus het rapport.

De huisarts werd vervolgens vanaf 2-10-13 op non-actief gezet. Op 8-10-13 pleegde de huisarts zelfmoord.

 
Categorie: