dinsdag, 8. oktober 2013 - 8:18 Update: 03-07-2014 0:51

Autobranche is uitknijpen door kabinet breed zat

foto van auto wegenbelasting | fbf
Foto: fbf archief
Amsterdam

Autobranche is het uitknijpen door het kabinet zat.

Vandaag roept de ANWB in een brandbrief samen met RAI Vereniging, BOVAG en VNA het kabinet op om te stoppen met het nog zwaarder belasten van de automobilist. De automobilist betaalt al twee keer zoveel aan belastingen dan dat hij de overheid kost. De oproep is gericht aan de politieke partijen die op dit moment aan het onderhandelen zijn voor de begroting van 2014.

Lastenverzwaring

De maatregelen die worden besproken komen neer op een lastenverzwaring van ruim 1 miljard euro voor de automobilist. Zo denkt men onder meer aan het verhogen van de aanschafbelasting , meer inkomsten uit de wegenbelasting (MRB) en het verhogen van de brandstofaccijns. Balans nog schever Door de maatregelen wordt de balans tussen inkomsten aan en uitgaven door het wegverkeer nog schever. Uit recent onderzoek blijkt dat de automobilist twee keer zoveel betaalt dan dat hij de overheid aan maatregelen kost. In 2013 komt er ruim 21 miljard aan inkomsten voor de overheid binnen via het wegverkeer. Daar staat ongeveer 8 miljard aan uitgaven aan het wegverkeer tegenover. Omgerekend per kilometer betaalt de automobilist 10 cent per kilometer aan belastingen terwijl daar 5 cent per kilometer aan uitgaven van de overheid tegenover staat.

Oldtimers

Naast de brandbrief zal vandaag in Den Haag tevens door stichting Autobelangen gesteund door het FEHAC een petitie worden overhandigd. Het kabinet wil namelijk ook de oldtimerbranche stevig gaan belasten door wegenbelasting te gaan heffen. Autobelangen en oldtimerliefhebbers zijn razend op de voorgenomen plannen.