zondag, 14. april 2013 - 19:43 Update: 03-07-2014 0:59

AZ rekent gemakkelijk af met negental FC Utrecht

Foto van scheidsrechter met rode kaart

(ELF-Voetbal) AZ kreeg vanmiddag visite van FC Utrecht. Met Jeroen Verhoeven op doel gingen de Domstedelingen op jacht naar de drie punten, maar uiteindelijk bleven de drie punten in Alkmaar. Na negentig minuten voetballen stond er een 6-0 op het scorebord en de Utrechters beleefden een zeer ongelukkige middag.

Er gebeurde vanmiddag werkelijk van alles in het AFAS Stadion. In de 22e minuut kreeg AZ een grote mogelijkheid, maar een combinatie tussen Nick Viergever en Jozy Altidore mislukte en daardoor kon FC Utrecht opgelucht ademhalen. In de 26e minuut wees scheidsrechter Ed Janssen naar de stip, omdat Altidore vast werd gehouden door Anouar Kali. De middenvelder kreeg zijn tweede plak kaas van de middag en kon voortijdig gaan douchen. Altidore legde de bal op de stip en schoot de bal in de linkerhoek. Verhoeven maakte geen kans en op die manier maakte de AZ-spits zijn 19e treffer van het seizoen.

Na 33 minuten spelen stond de formatie van trainer Jan Wouters met negen man op het veld, want ook Jan Wuytens kreeg zijn tweede gele prent van de middag. Weer was het Altidore die vast werd gehouden in het strafschopgebied en opnieuw scoorde hij vanaf elf meter. In de 35e minuut kwam AZ opnieuw in aanmerking voor een strafschop, maar dit keer werd Roy Beerens gestraft wegens een vermeende schwalbe, maar Nana Asare schoffelde de vleugelaanvaller toch daadwerkelijk onderuit.

Toch maakte Altidore nog voor de rust de derde treffer van de middag. Op aangeven van Giliano Wijnaldum kopte de spits onhoudbaar raak. In het eerste bedrijf had FC Utrecht niets in te brengen, maar wat wil je met negen man. Pal voor rust viel het derde knullige moment van de middag te noteren. Dave Bulthuis werkte een voorzet van AZ niet voldoende weg en Beerens ging er met de bal vandoor in het zestienmetergebied en haalde uit. Mike van der Hoorn stond achter zijn doelman en er leek niets aan de hand te zijn. De mandekker nam de bal aan om hem vervolgens weg te werken, maar uiteindelijk belandde de leren knikker op ontzettend knullige wijze in eigen doel en dat leverde bij AZ-coach Gertjan Verbeek een grote glimlach op. Ruststand: 4-0.

Tweede helft
In de tweede helft gingen de Alkmaarders vrolijk verder met waar ze mee bezig waren. Er werden een aantal mogelijkheden gecreëerd en in de 61e minuut resulteerde dat in een 5-0 voorsprong. Vanaf een behoorlijke afstand schoot Markus Henriksen raak en dat betekende zijn derde treffer van het seizoen. In de slotminuut pikte ook Aron Johansson ook zijn treffer mee. Met een laag schot verschalkte hij Verhoeven en opnieuw kon de goalie de bal uit het net vissen. FC Utrecht kon werkelijk niks forceren en volledig kansloos keerden zij terug naar het midden van het land.