vrijdag, 2. augustus 2013 - 15:15 Update: 03-07-2014 0:54

Aziatische Tijgermug ook in Almere

Foto van dansende muggen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Almere

In Almere Buiten op bedrijventerrein De Vaart is een exemplaar van de Aziatische tijgermug aangetroffen. Dit meldt de gemeente Almere vrijdag.

Op 29 juli is met laboratoriumonderzoek definitief vastgesteld dat het inderdaad een Aziatische tijgermug betreft. De kans dat de aangetroffen mug ziekteverwekkers bij zich draagt, is zeer klein’, aldus de gemeente.

Om permanente vestiging van deze muggensoorten in Nederland en de mogelijke kans op besmetting te voorkomen, wordt deze wel bestreden. Hierbij heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de leiding. De gemeente Almere heeft intensief contact met de NVWA, de GGD Flevoland en het RIVM. 

Bestrijding
De aanwezigheid van de Aziatische tijgermug is in Nederland ongewenst omdat de mug infectieziekten kan overdragen. In Nederland is dit nog niet voorgekomen en die kans is ook zeer klein.

Om elk risico uit te sluiten dat de mug zich in Nederland gaat vestigen, gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deze muggen bestrijden op en om het bedrijf in een straal van 500 meter.

De planning is om de bestrijding te beginnen in week 32 (5 tot 11 augustus). Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en zal tot het einde van het muggenseizoen door lopen. Dit seizoen duurt ongeveer tot begin oktober.

De verantwoordelijkheid voor de bestrijding ligt bij de NVWA. Gezien het vele groen en water in Almere heeft de NVWA aangegeven de bestrijding zorgvuldig te doen. De GGD is aanspreekpunt voor gezondheid gerelateerde vragen. 

 
Provincie: