woensdag, 18. september 2013 - 10:04 Update: 03-07-2014 0:52

Beelden op YouTube van A7 Veilig

Foto van stopteken | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De afgelopen twee maanden hebben ruim 100 bestuurders op de A7 in Friesland en Groningen filmbeelden van hun gevaarlijke of asociale rijgedrag terug ‘mogen’ kijken.

 Sinds begin juli zet de politie daar in het kader van het project 'A7 Veilig' namelijk dashboardcamera’s (‘dashcams’) in om bestuurders te confronteren met hun gedrag op de weg.

De bestuurders worden op een veilige plek langs de weg staande gehouden en kunnen de beelden in hun eigen auto via een iPad bekijken. De confrontatie is bedoeld als voorlichting aan de bestuurder die zich soms niet eens bewust is van zijn eigen gedrag. Maar - afhankelijk van de ernst van de verkeersovertredingen - geeft de politie daarbij ook boetes. De meest voorkomende overtredingen die de politie de afgelopen maanden heeft gezien, zijn: onnodig links blijven rijden, geen richting aangeven bij het wisselen van rijstrook, geen afstand houden en het fors overschrijden van de maximumsnelheid.

YouTube

De weggebruikers reageren overwegend positief op de nieuwe werkwijze van de politie in Friesland en Groningen. Veel mensen blijken verrast over hun eigen verkeersgedrag.
Een selectie van de filmbeelden wordt gepubliceerd op het YouTube-kanaal van 'A7 Veilig'. Dit betreft vooral beelden van verkeersgedragingen die door weggebruikers zelf als ergerlijk worden genoemd in de enquête van het project. De aanschaf van de apparatuur is mogelijk gemaakt door de projectpartners van A7 Veilig.

Provincie: