maandag, 11. november 2013 - 17:03 Update: 03-07-2014 0:49

Belastingambtenaren verdacht miljoenenfraude autobedrijven

Foto van kentekenbewijs auto | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Groningen

De FIOD heeft maandag drie belastingambtenaren en drie personen van een Gronings autobedrijf aangehouden op verdenking van ambtelijke corruptie en belastingfraude. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

Een van de drie belastingambtenaren zou giften hebben aangenomen in ruil voor het behulpzaam zijn bij de belastingfraude met auto's door autohandelaren in Groningen. Hij deed dit vermoedelijk met hulp van twee andere belastingdienstmedewerkers, die vandaag ook zijn aangehouden.

De FIOD heeft maandag tevens een autohandelaar uit Groningen, diens boekhouder en een medewerker van het bedrijf aangehouden op verdenking van belastingfraude met auto's. Het vermoeden is dat de belastingambtenaar niet alleen de autohandelaar uit Groningen hielp met de belastingfraude, maar zij zouden ook betrokken zijn bij belastingfraude door nog meer autohandelaren. 

Het gaat om autobedrijven uit de gemeenten Achtkarspelen, Meppel, Emmen, Hardenberg, Stadskanaal, Staphorst, Kollumerland en Nieuwkruisland. De belastingdienstmedewerker wordt er van verdacht dat hij de onjuiste aangiften van autohandelaren niet controleerde en dat hij onjuiste gegevens op de belastingaangiften heeft ingevuld.

De verdenking is dat diverse autohandelaren een te lage waarde voor Belasting op Personenauto's of Motorvoertuigen (BPM) aangaven bij de belastingdienst. Wanneer auto's geregistreerd worden moet BPM betaald worden. 

Aanslagen 4 miljoen euro
Ook zouden zij de waarde voor Privégebruik Auto's (PGA) te laag hebben aangegeven, waardoor minder inkomstenbelasting betaald hoefde te worden voor het privégebruik van leaseauto's. De Belastingdienst heeft aanslagen bij de autohandelaren opgelegd voor meer dan 4.000.000 euro.