dinsdag, 1. oktober 2013 - 9:13 Update: 03-07-2014 0:51

Belg laat euthanasie plegen na mislukte geslachtsoperaties

Foto van euthanasie | fbf
Foto: fbf

De Vlaming Nathan Verhelst (44) heeft euthanasie laten plegen, nadat bleek dat zijn geslachtsoperatie niet het gewenste resultaat opleverde. Dit schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws dinsdag.

Nathan werd als meisje geboren en heette 42 jaar lang Nancy. Maandagmiddag nam hij als Nathan afscheid van het leven. Dit  gebeurde onder miedische begeleiding van VUB-professor Wim Distelman. Nathan zag geen andere uitweg meer. Hij was als jongen geboren in een meisjeslichaam en is als man gestorven in een lijf dat hij niet wilde. Volgens de artsen was er sprake van 'ondraaglijk psychisch lijden'.  Nathan werd in Hamme geboren in een gezin met drie jongens. Hij was het enige meisje. Nathan zei een dag voor zijn dood tegen HLN: "Ik was het meisje dat niemand wilde.Terwijl mijn broers opgehemeld werden, kreeg ik een berghok boven de garage als slaapkamer. 'Was je maar een jongen geweest, klaagde mijn moeder'. Ik werd getolereerd, meer niet." 

Als tiener ontdekte Nathan al dat hij zich beter voelde als man. Zijn grote droom bleef jarenlang een geslachtsoperatie. In 2009 begon hij zijn geslachtsverandering met een homonenkuur en later een borstamputaie. In 2012 kreeg Nathan een penis. Toch verliepen de operaties niet naar wens en veroorzaakten ook in de ogen van de betrokken medici 'ondraaglijk psychisch lijden'.