vrijdag, 24. mei 2013 - 17:55 Update: 03-07-2014 0:57

Beslag gelegd op 80 panden witwassende GELDrop broers

Foto van jas medewerker FIOD
Foto: Archief FBF
Geldrop

In een grootschalig onderzoek naar het witwassen van crimineel geld is vrijdag beslag gelegd op 80 woningen en bedrijfspanden in Nederland, België, Spanje en Duitsland. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

'Het onderzoek staat onder leiding van officieren van justitie van het Landelijk Parket en het Functioneel Parket. Ook is beslag gelegd op de luxe inboedel van de woningen van drie verdachten in Terneuzen, Best en Geldrop. Verder is beslag gelegd op meer dan 100 bankrekeningen en een twintigtal personenauto's', aldus het OM.

De politie zocht bij zes bedrijven in Eindhoven en Best naar computers, financiele administratie, waaronder bankrekeningen, jaarrekeningen, correspondentie, leenovereenkomsten, salarisadministratie en andere zakelijke bescheiden. 

De hoofdverdachte is een 32-jarige man uit Geldrop, die vermoedelijk geld verdiend heeft met de handel in soft drugs. Het vermoeden bestaat dat de opbrengsten zijn gebruikt voor investeringen in vastgoed en illegale gokactiviteiten. 

Kapitale villa's
De hoofdverdachte en diens 34-jarige broer zijn aandeelhouder van verschillende Nederlandse bedrijven, waarin ruim 40 onroerende zaken zijn ingebracht, waaronder kapitale villa's. Hoe deze onroerend goed portefeuille is gefinancierd en of dit met legale inkomsten is gebeurd wordt onderzocht. Op een groot deel van het onroerend goed rust een hypotheek, waarvan onduidelijk is welke zekerheden daar tegenover staan. In Spanje bezitten de broers appartementen, dure vaar- en voertuigen en een luxueuze villa in aanbouw. Het gaat om onroerend goed met een waarde van meer dan 10 miljoen euro.

Online kansspelen
Uit het onderzoek, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de Kansspelautoriteit (Ksa), is naar voren gekomen dat de broers en een 34-jarige medeverdachte zich bezig houden met het aanbieden van online kansspelen. Als gevolg van het onderzoek zijn vandaag zeven goksites buiten gebruik gesteld. De goksites werden maandelijks door ongeveer 85.000 spelers bezocht. De jaaromzet loopt op tot enkele tientallen miljoenen euro's. Door de verdachten is een groot aantal BV's opgericht. Hierdoor zijn de geldstromen voorzien van moeilijk te doorgronden constructies.

Aan de actie vandaag is deelgenomen door ongeveer 150 opsporingsambtenaren.