woensdag, 31. juli 2013 - 9:39 Update: 03-07-2014 0:54

Betrapte tattoo- en piercingshops nu wel hygiënisch

Foto van tatoe | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Alle tattoo- en piercingshops met een vergunning die bij eerdere controles niet voldeden aan de hygiëne-eisen, hebben de hygiëne nu wel op orde.

Dit blijkt uit de nacontroles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Omdat de hygiëne en veiligheid voorop staan bij het tatoeëren en piercen, controleert de NVWA ook vanaf augustus onaangekondigd op hygiëne-eisen. De boete bij een overtreding bedraagt € 525.

Uit eerdere controles in 2012 bleek dat 30% van de shops niet voldeed aan de hygiëne-eisen die aan veilig tatoeëren en piercen worden gesteld. Bij bijna een kwart van de 119 gecontroleerde ondernemers was de ‘te-gebruiken-tot’ datum van de gesteriliseerde materialen verlopen. Dit vergroot de kans op een infectie. Van de gecontroleerde shops gebruikte 18% desinfectiemiddelen waarvan niet bekend is of ze veilig kunnen worden gebruikt. In tientallen gevallen voldeed de inrichting van de behandelruimte niet (zoals de aanwezigheid van een bedrijfsverbanddoos), werd onvoldoende informatie gegeven over risico’s en/of ontbraken instructies over de verzorging van de wond. Daarom adviseert de NVWA (toekomstige) klanten ook zelf het veilige gebruik van de materialen in de gaten te houden en zich goed te laten informeren.

Aanpak illegale tatoeëerders en piercers vaker succesvol

Naast de onaangekondigde inspecties bij shops met een vergunning, controleert de NVWA ook op het illegaal zetten van tatoeages en piercings. De NVWA voert steeds meer inspecties uit en krijgt de bewijzen tegen illegale thuistatoeëerders en tattoo- en piercingshops zonder vergunning vaker rond.

In 2012 heeft de NVWA ruim 400 inspecties uitgevoerd waarbij meer dan 100 tatoeëerders en piercers een boete of waarschuwing kregen omdat zij geen vergunning hadden (25 %). In 2010 was dit 13 %. Het aantal klachten en meldingen over shops zonder vergunning is gestegen van 155 in 2010 naar 216 in 2012.

Provincie: