zaterdag, 20. juli 2013 - 14:35 Update: 03-07-2014 0:54

Bij zakken voor schiettoets krijgt politieman geen dienstwapen meer

Foto van Walther P99Q
Amsterdam

Wanneer een politieman of politievrouw niet slaagt voor de schiettoets voor het nieuwe dienstwapen, dan wordt het oude dienstwapen niet weer teruggegeven.

‘Dit heeft de korpsleiding in overleg met de politiebonden besloten’, meldt de Nederlandse Politie bond (NPB) zaterdag.

Hiermee geven zij gehoor aan de eis van de bonden dat de veiligheid van de politiecollega’s vóór de bedrijfsvoering moet gaan. ’Hiermee is een einde gekomen aan de discussie rondom de uitgifte van het nieuwe dienstwapen’, aldus de NPB. 

Driedaagse cursus
Na een driedaagse cursus waarin de procedures van het nieuwe dienstwapen worden aangeleerd zou het onverstandig zijn om collega’s met het oude dienstwapen te laten werken. 

Dat een collega, bij ontnemen van het oude dienstwapen, niet volledig inzetbaar is zou volgens de NPB geen rol moeten spelen. De NPB vindt dat hier de veiligheid boven de bedrijfsvoering komt te staan.

Procedure
'Bij de aanvang van elke trainingsdag ‘nieuw dienstwapen’ wordt het oude dienstwapen in bewaring afgegeven. Het nieuwe wapen wordt meegegeven als je geslaagd bent voor de toets. Als je niet slaagt voor de toets, dan blijft het oude dienstwapen in bewaring. De reden daarvan is dat je formeel nog wel bevoegd bent om het oude wapen te gebruiken, maar er twijfels kunnen ontstaan over je bekwaamheid als je bij een schietincident betrokken raakt', aldus de NPB.

Met deze werkinstructie wil de korpsleiding deze verantwoordelijkheid niet bij de medewerkers laten liggen. Medewerkers kunnen dan niet meer met het dienstwapen de straat op, zoals tot nu toe het geval was.