maandag, 25. november 2013 - 18:12 Update: 03-07-2014 0:48

Bijna 1 op de 3 werkt thuis

Foto van toetsenbord en hand | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

In 2012 is het aantal thuiswerkers gestegen naar bijna 1 op de drie werknemers. Dit meldt het CBS maandag.

'Het aandeel thuiswerkers is de afgelopen jaren gestegen tot bijna één op de drie in 2012. Daarnaast kon vorig jaar de helft van de werknemers regelmatig verlof opnemen wanneer men dat wilde en kon ruim één op de vijf regelmatig de eigen werktijden bepalen', aldus het CBS.

Helft werknemers kan verlof opnemen wanneer gewenst
De helft van de werknemers rapporteerde vorig jaar dat ze regelmatig zelf konden bepalen wanneer ze verlof opnemen. Bij bijna een derde is dat soms mogelijk. Een minderheid van de werknemers heeft invloed op de eigen werkuren: 22 procent kan deze regelmatig en 23 procent kan deze soms zelf bepalen.

Een op de tien kan thuiswerken en verlof en werkuren bepalen

Bijna een op de vijf werknemers kan naar eigen zeggen regelmatig verlof opnemen wanneer men dat wil èn ook zelf de werktijden bepalen. Van hen werkt bovendien ruim de helft - een op de tien werknemers - minstens één uur per week thuis.

Grootste aandeel thuiswerkers in onderwijs
Het onderwijs kent het hoogste aandeel thuiswerkers, ruim twee derde van de werknemers werkt minstens één uur per week thuis. Daar staat tegenover dat in deze sector naar verhouding de minste werknemers invloed hebben op hun verlof en werktijden.

In de horeca, vervoer en opslag, de bouw en de handel wordt het minst vaak thuisgewerkt en is men het minst vaak in de gelegenheid om zelf regelmatig de verlof- en werktijden te bepalen.

Categorie: