donderdag, 24. oktober 2013 - 9:24 Update: 03-07-2014 0:50

Bijna helft zorg-medewerkers maken structureel overuren

Bijna helft zorg-medewerkers maken structureel overuren
Foto: Archief FBF.nl
Bijna helft zorg-medewerkers maken structureel overuren
Foto: Archief FBF.nl

Maar liefst 45 procent van de medewerkers in de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg werkt structureel meer uren dan in hun arbeidsovereenkomst is vastgelegd.

In de verpleeghuizen wordt door zorgmedewerkers gemiddeld 7,8 uur per meer dan in de arbeidsovereenkomst staat gewerkt. Dit duidt op een overschot aan te kleine contracten in de sector. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder ruim 4600 medewerkers, dat is uitgevoerd door AStri beleidsonderzoek en –advies. Abvakabo FNV is geschokt door deze cijfers.

Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de medewerkers in de verpleeghuizen en thuiszorg geen vast wekelijks werkrooster heeft. Bijna een kwart van de zorgmedewerkers krijgt regelmatig het verzoek binnen 24 uur in te vallen. 'Dit doet wat met de kwaliteit en de continuïteit van de zorg', zegt zorgmedewerker Martien, die als verpleegkundig hoofd in een verpleeghuis in Amsterdam werkt. Door de onzekerheid stijgt ook de werkdruk. Driekwart van de medewerkers in de verpleeghuizen stelt dat de werkdruk is toegenomen.

Categorie: