zondag, 2. juni 2013 - 12:04 Update: 03-07-2014 0:57

Bob de Jong winnaar ELE Rally 2013

Helmond

Bob de Jong heeft zaterdag de 49e ELE Rally gewonnen.

Hij was lang in een fel gevecht verwikkeld met topfavoriet Jeroen Swaanen , maar die crashte en moest opgeven. Ook de andere grote favoriet, Erik van Loon viel uit.

Na de laatste proef in Son had De Jong meer dan drie minuten voorsprong op Jasper van den Heuvel, die wel won in de standaardklasse.  Arjen de Koning eindigde als derde.

Strijd tussen De Jong en Swaanen
Nadat Erik van Loon door een crash zijn kansen op de overwinning vrijdagavond al had verspeeld, was het zaterdagochtend en -middag vooral een strijd tussen de klassementsleider De Jong en titelverdediger Swaanen.Proef 7 (wederom in Vlierden) was vervolgens nipt een prooi voor Swaanen, waarna De Jong won in proef 8 en met vijf seconden verschil ook in proef 9. Die proef, op legerbasis Oirschot, werd kort stilgelegd omdat Jasper van Tienen over de kop vloog. De inzittenden bleven ongedeerd. Erik van Loon, vooraf een van de favorieten, had motorproblemen en moest na proef 9 opgeven.

Swaanen valt aan en crasht
Daarna zette Jeroen Swaanen zijn aanval in. In proef 10 (Spoordonk) liep Swaanen vijf seconden in op De Jong. Ook in proef 11, weer op de legerbasis, en in proef 12 (Wintelre) was Swaanen de snelste. Tijdens een proef in Spoordonk wilde Swaanen nog meer tijd goed maken, maar toen ging het helemaal mis. Hij kwam net niet goed uit na een scherpe bocht, waarna hij met z'n wiel een boom raakte. Dat wiel vloog van de Citroën af, die zwaar beschadigd raakte. De proef werd stilgelegd en de auto van Swaanen moest worden weggesleept door een takelwagen. Einde rally dus voor de titelverdediger. "We waren iets te enthousiast. We waren volop in de achtervolging en dan kan zoiets gebeuren", zei  Jeroen Swaanen daarover. "Een klein foutje, en het is meteen afgestraft."

Makkelijk naar de winst
Daarna kon De Jong het rustig aan doen, want serieuze concurrentie had hij niet meer. De coureur won de laatste zeven proeven en reed onbedreigd naar zijn eerste ELE-overwinning.
Naast Swaanen en Van Loon haalden nog een aantal grote namen de finish niet; van Hoof, Vossen en  van Ballegooijen vielen allemaal uit vanwege technische problemen.  

 
Categorie: