maandag, 16. december 2013 - 20:57 Update: 03-07-2014 0:46

Boycot Nederland straks ook Winterspelen in Rusland?

Foto minister Frans Timmermans | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag/Brussel

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt het 'niet verstandig' als Nederland de Olympische Winterspelen in Rusland boycot.

Timmermans: 'Ik vind het veel belangrijker om met de Russen in gesprek te blijven. Dat heeft ook wat opgeleverd, want nu zijn er mogelijkheden om te protesteren. Wegblijven uit Sotsji zal niet helpen om Rusland op een beter pad te krijgen.' De bewindsman liet dat maandag vanuit Brussel weten. Hij reageerde daarmee gelijk op de berichten dat de Franse president Francois Hollande, Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie) en de Duitse president Joachim Gauch willen wegblijven van het sportevenement wegens de mensenrechtensituatie in Rusland.

Wel is onduidelijk of bijvoorbeeld koning Willem-Alexander naar Sotsji zal afreizen, maar volgens diplomatiek expert van instituut Clingendael, Jan Melissen, en Ruslandkenner Marcel de Haas wordt de kans daarop kleiner nu de staatshoofden van Duitsland en Frankrijk de Winterspelen in Sotsji mijden, zo schrijft het Reformatorisch Dagblad. Steeds meer landen lijken zich aan te sluiten bij de EU-lijn om Rusland wegens de houding ten opzichte van homo- en mensenrechten tijdens de Winterspelen te mijden. Ook de ruzie tussen EU en Gazprom en de situatie in de Oekraïne spelen daarbij een rol, aldus de krant.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft maandagmiddag laten weten dat Nederland pas in een later stadium beslist hoe de regering vertegenwoordigd zal zijn in Sotsji.