maandag, 23. december 2013 - 8:20 Update: 03-07-2014 0:46

Brandbrief:toename geweld tegen personeel en reizigers NS

Foto van conducteur in trein | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Het aantal gevallen van fysiek en verbaal geweld tegen reizigers en NS-personeel is opnieuw flink toegenomen.

In een brandbrief aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) hebben de spoorwegvakbonden en de NS gevraagd om maatregelen te nemen. In de brief schrijven zij: 'We willen dat onze mensen veilig hun werk kunnen doen en vragen om uw hulp daarbij.' Dit schrijft het Algemeen Dagblad (AD) maandag.

In de eerste elf maanden van dit jaar zijn al 700 gevallen van fysiek geweld gemeld in en rond het openbaar vervoer: van bedreiging met een wapen tot het toebrengen van ernstig letsel. Vorig jaar lag dat aantal over het hele jaar nog op 635. FNV-bestuurder Roel Berghuis constateert dat het probleem steeds groter wordt. In de krant zegt hij: 'Het is belangrijk dat minister Opstelten blijft investeren in politiemedewerkers op de grotere stations. Ik begrijp dat boeven vangen op de weg ook belangrijk is, maar het is echt cruciaal dat de veiligheid van miljoenen reizigers in het ov wordt gegarandeerd.' De NS laat in de brief weten dat het bedrijf nu jaarlijks 100 miljoen euro uittrekt voor de sociale veiligheid. Dat geld gaat niet alleen naar camerabewaking; de NS heeft inmiddels bijna zevenhonderd mensen in dienst die zich met veiligheid bezighouden, én een continu bemande veiligheidscentrale.

De vakbonden en de NS vinden dat de overheid met een dalend aantal politieposten het steeds vaker laat afweten. Op grote stations sluit een aantal politieposten de deuren of dreigt na verbouwing van het station niet meer open te gaan. En de spoorwegpolitie wordt opgeslokt in de Nationale Politie.

Provincie: