woensdag, 10. juli 2013 - 10:36 Update: 03-07-2014 0:55

Brandwondencentra druk door barbecue

Foto van mensen bij rook | Archief FBF.nl
Foto: Solarboat challenge

In de afgelopen dagen zijn veel mensen opgenomen met ernstige brandwonden. In Groningen moesten er zelfs extra mensen bij het brandwondencentrum worden opgeroepen om alle slachtoffers snel te kunnen opereren. Dit melden verschillende media woensdag.

Zeker zes mensen liepen in het afgelopen weekend ernstige brandwonden op door de barbucue met spiritus, bio-ethanol of benzine aan te steken.

Woordvoerder van de Nederlandse Brandwondenstichting tegen de NOS: "Zes klinkt misschien niet als veel, maar het is heel veel voor één weekend. De mensen die binnenkwamen hadden over hun hele lichaam tweede en derdegraads brandwonden.

Als je de barbecue aanmaakt door er spiritus of bio-ethanol erop te spuiten, dan kun je een enorme steekvlam krijgen. Die kan wel vijf tot zeven meter van een barbecue komen en kan een omstander van boven tot onder direct in vlam zetten. De meeste mensen hebben geen idee dat het zo waanzinnig uit de hand kan lopen.

Blijkbaar weten niet genoeg mensen dat ze een barbecue niet met dit soort middelen aan moeten proberen te steken. "Daarom herhalen wij met de brandwondencentra ieder jaar weer dat mensen alleen aanmaakblokjes moeten gebruiken en geen bio-ethanol, geen benzine, geen brandgel en alle andere brandbare varianten", aldus een woordvoerster van de Nederlandse Brandwondenstichting tegen BNR Radio.