maandag, 29. april 2013 - 10:17 Update: 03-07-2014 0:58

Buitenlandse bedrijven stallen geld in belastingparadijs Nederland

Foto van belastingdienst | A
Foto: Archief FBF.nl

Nederland blijkt een 'belastingparadijs' voor buitenlands kapitaal.

Nederland heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlands kapitaal, maar buitenlandse bedrijven betalen over slechts een klein deel van de investeringen belasting omdat alleen dat deel in de reële economie komt. Dit schrijft de Financial Times op basis van recente cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Vorig jaar zou in Nederland 3,5 biljoen dollar aan buitenlands kapitaal zijn binnengekomen, maar slechts 573 miljoen daarvan kwam volgens de OESO in de reële economie terecht.Het overgrote deel van het geld kwam terecht bij brievenbusfirma's en holdingsmaatschappijen die speciaal in het leven zijn geroepen om belastingaanslagen te vermijden. Voor Luxenburg geldt de zelfde situatie. In Luxemburg zou 2,3 biljoen dollar zijn geïnvesteerd terwijl 122 miljard in de economie terecht kwam. Volgens de OESO kwam in 2012 In Nederland en Luxemburg samen evenveel kapitaal binnen als in de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië bij elkaar.

Veel landen moeten bezuinigen door de crisis. Daardoor is er de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor grote bedrijven die belastingafgifte vermijden, door hun  kapitaal via de meest fiscaal-vriendelijke routes te sluizen. Maar volgens Angel Gurria, secretaris-geneaal bij de OESO, kan men dat de bedrijven niet kwalijk nemen omdat zij  gewoon gebruikmaken van de bestaande regels en mogelijkheden die de overheden zelf hebben opgesteld.

Categorie:
Tag(s):