vrijdag, 26. juli 2013 - 17:53 Update: 03-07-2014 0:54

Buitenlandse chauffeurs beboet voor 52.000 euro

Foto van tachograaf vrachtwagen politie | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van stopkontakt stroom | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Tijdens drie grote verkeersacties zijn afgelopen week 235 vrachtwagens en bussen gecontroleerd. Voornamelijk buitenlandse chauffeurs kregen boetes die in totaal opliepen naar 52.000 euro en die zij direct moesten betalen.

'De controles vonden plaats op belangrijke routes richting Frankrijk en Duitsland. In totaal hebben we voor 54.309 euro aan boetes uitgeschreven', meldt de politie vrijdagmiddag.

Bij de controles zijn 47 binnenlandse en 182 buitenlandse trucks gecontroleerd, evenals 2 Nederlandse en 4 buitenlandse bussen. De controles zijn uitgevoerd samen met de Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT), Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Ze vonden plaats op vier locaties: Zwolle (A28), Zetten (A15), Moerdijk (A16/17) en Venlo (A67).

Knoeien met tachografen
Tijdens de actie is veel aandacht besteed aan tachografen, omdat daar steeds vaker mee geknoeid wordt. Chauffeurs zitten daardoor langer achter het stuur zitten dan toegestaan. Bijna tien procent van de gecontroleerde, buitenlandse vrachtwagens bleek inderdaad een tachograaf te bezitten waarmee geknoeid was.

52.809 euro boetes buitenlandse chauffeurs
In nog eens acht gevallen was de verzegeling van de tachograaf verbroken. Negen chauffeurs moesten hun werk met onmiddellijke ingang staken omdat ze te lang achter het stuur hadden gezeten. Op twee Nederlandse bussen was niets aan te merken. Bij 4 buitenlandse bussen is een rijverbod opgelegd, 2 keer proces-verbaal opgemaakt en 1500 euro direct geïnd. Bij de buitenlandse vrachtwagenchauffeurs bedroeg dit 52.809 euro.

Verder zijn diverse processen-verbaal uitgedeeld voor slechte banden en niet goed functionerende remmen. Omdat vermoeidheid, versleten banden en slechte remmen rechtstreeks invloed hebben op de veiligheid op de weg, blijven dergelijke controles nodig.