vrijdag, 18. oktober 2013 - 19:53 Update: 03-07-2014 0:50

Burgemeester Ede; Zulke gassen in kelderbox, is te bizar voor woorden

Foto van brandweermannen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Ede

Het onderzoek door Defensie naar de gevaarlijke stoffen in de kelderbox van een woning aan de Bijsterveld is nog gaande.

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Als onderzoek uitwijst dat de situatie inderdaad veilig is zullen de stoffen deskundig weggehaald en vervoerd worden. Dit heeft de gemeente Ede laten weten.

Uit voorzorg zijn alle woningen van het appartementencomplex Bijsterveld en de woningen Grootveld 1-21 (oneven) en Harsseveld 1-11 (oneven) ontruimd. Wanneer de bewoners naar huis terug kunnen is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk zullen de mensen de nacht elders moeten doorbrengen. Indien nodig zorgt de gemeente Ede voor een overnachtingsplaats.

Alle voorzorgsmaatregelen die nodig zijn voor de medewerkers van Defensie om het onderzoek veilig te kunnen uitvoeren zijn genomen. De brandweer heeft veel water verbruikt en dat veroorzaakt lage waterdruk. Hierdoor kan er bruin water uit de kraan komen. Dit is niet schadelijk. Het advies is om het water even te laten doorstromen.

'Te bizar voor woorden'

Burgemeester Van der Knaap van Ede noemt het 'te bizar voor woorden' dat een particulier zulke gassen in zijn kelderbox heeft. Hij bevestigt dat de bezitter van de gevaarlijke stoffen een natuurkundeleraar was die met pensioen was. Ook zegt hij dat de stoffen er al jaren lagen. Dit meldt omroep Gelderland.De burgemeester heeft laten weten dat er behalve mosterdgas nog twee andere levensgevaarlijke gassen in de kelderbox liggen. Het is niet duidelijk hoe de man de stoffen in handen heeft gekregen. De burgemeester denkt dat de kans groot is dat de bewoners vannacht niet thuis kunnen slapen.

Onruiming 50 woingen in wijk Veldhuizen in Ede

In de wijk Veldhuizen in Ede zijn vrijdagavond 50 woningen ontruimd vanwege de aanwezigheid van zeer gevaarlijke stoffen in een kelderbox.In de kelderbox van een appartementencomplex aan de Bijsterveld in Ede liggen vermoedelijk zeer gevaarlijke stoffen opgeslagen. Het zou onder meer om mosterdgas kunnen gaan. Specialisten van Defensie onderzoeken om welke stoffen het precies gaat. Uit veiligheidsoverwegingen is vrijdagavond het gehele appartementencomplex ontruimd en een aantal adressen aan de Grootveld en de Harsseveld. Het gaat om 50 woningen, waar 110 mensen wonen. Dit maakt de gemeente Ede op haar site bekend.

Kelderbox

De politie is in de kelderbox gaan kijken, na een tip van de broer van de eigenaar. De eigenaar is kortgeleden overleden. In een verzegelde brief heeft hij zijn broer laten weten dat hij in de kelderbox diverse gevaarlijke stoffen bewaarde. Deze broer heeft de brandweer ingeschakeld, die vervolgens de politie inschakelde. De politie trof in de kelderbox diverse stoffen aan.

Eerst onderzoek

De eigenaar van de woning heeft een achtergrond als natuurkundige. De politie gaat er om die reden vanuit dat de man kennis had én de beschikking had over mogelijke gevaarlijke stoffen. Specialisten van Defensie onderzoeken vanavond of de situatie in de kelderbox veilig en stabiel genoeg is om de aanwezige stoffen af te voeren.

Omgeving ontruimd

Om ieder risico te vermijden is de flat en de directe omgeving ontruimd. De hulpdiensten gaan uit van een scenario dat aangetroffen stoffen inderdaad zeer gevaarlijk en giftig kunnen zijn. Mosterdgas is een zeer gevaarlijk gas dat in de Eerste Wereldoorlog is gebruikt. Een verslaggeefster van de NOS laat weten dat de buurt rond de flat hermetisch is afgesloten. De bewoners kunnen voor opvang terecht in buurthuis De Velder. Zij hebben tijdens de ontruiming van de gemeente Ede een brief ontvangen met uitleg over de situatie.

Duur situatie

Op dit moment is niet duidelijk hoe lang de huidige situatie zal duren. Een beleidsteam onder leiding van burgemeester Cees van der Knaap geeft leiding aan de operatie.

Telefoonnummer

De gemeente Ede heeft een informatienummer ingesteld voor bewoners, omwonenden en andere betrokkenen. Dit nummer is: 026 – 377 54 60.

Twitter

De Veiligheidsregio Gelderland-Midden heeft een Twitteraccount actief, waarop de laatste stand van zaken te volgen is: @crisisGM.

Pers

Om 21.00 uur is er een persbijeenkomst op het raadhuis in Ede. Burgemeester Van der Knaap geeft een toelichting op situatie. Om 21.30 uur wordt er op het gemeentehuis in Ede een persgesprek gehouden. De gemeente Ede probeert het persgesprek live uit te zenden.

Provincie:
Tag(s):