dinsdag, 6. augustus 2013 - 13:12 Update: 03-07-2014 0:54

Burgemeester mag groepsverbod opleggen aan Top-600 jongere

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De burgemeester van Amsterdam mocht op grond van de zogenoemde 'Voetbalwet' een groepsverbod opleggen aan een jongere die tot de ‘Top 600-lijst’ behoort. Dat heeft de bestuursrechter vandaag bepaald, zo meldt rechtspraak.nl dinsdag.

Dit betekent dat de man gedurende drie maanden niet met meer dan drie andere personen zonder redelijk doel in de Diamantbuurt en omgeving mag komen.

Ordeverstoringen en vrees voor meer

Volgens de rechter heeft de burgemeester in dit geval van de bevoegdheid tot het opleggen van een groepsverbod gebruik kunnen maken omdat de man en de groep waartoe hij behoort, herhaaldelijk de openbare orde hebben verstoord. Zo heeft hij onder andere een taxibusje vernield, op een speelplein overlast veroorzaakt, een ruit van een snackbar vernield, intimiderend en recalcitrant gedrag vertoond, geluidsoverlast veroorzaakt en zich verzet bij aanhouding door de politie toen hij verdacht werd van dealen op straat. Gezien de lange lijst van incidenten van aanhoudende groepsoverlast gedurende een periode van drie jaar en zeven maanden valt niet te verwachten dat deze overlast opeens zal stoppen. Dat de man de afgelopen twee jaar niet voor overlast heeft gezorgd, komt omdat hij in die periode gedetineerd is geweest en pas recent weer op vrije voeten is gekomen.
De rechter acht het opgelegde groepsverbod niet disproportioneel. Dat de familieleden van de man niet van het groepsverbod zijn uitgesloten, is niet onredelijk, omdat een aantal van hen ook tot de ‘Top 600-lijst’ behoort.

Niet alleen voor voetbalgerelateerde verstoringen

De in 2010 ingevoerde Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast, de zogenoemde 'Voetbalwet', geeft de burgemeester de bevoegdheid om personen te verbieden met een groep op straat te zijn als zij herhaaldelijk de openbare orde hebben verstoord. De wet, die aanvankelijk “Maatregelen bestrijding ernstige overlast” heette, was bedoeld om jongeren te kunnen aanpakken die structureel overlast in stadswijken veroorzaken en daar de openbare orde verstoren. Pas in een later stadium is aan de wet toegevoegd dat deze ook ziet op voetbalgerelateerde verstoringen van de openbare orde.