maandag, 20. mei 2013 - 14:21 Update: 03-07-2014 0:57

Burgemeester Zeist:herdenking omgekomen broertjes mogelijk met wensballonnen

Foto van wensballon | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zeist

Burgemeester Koos Janssen is maandag op het gemeentehuis in Zeist begonnen met gesprekken met diverse partijen om de juiste vorm voor het herdenken van de twee omgekomen broertjes Ruben en Julian te vinden. ‘We zoeken naar vorm waarin we samen het verdriet verbeelden’, zei Janssen maandag.

Wensballonnen
Met diverse betrokken groeperingen is tijd nodig voor bezinning en overleg om te kijken wat de beste manier is om het verdriet gezamenlijk te verbeelden. Zo kan erover gedacht worden om in heel Nederland op een zelfde moment het meeleven vorm te geven. ‘Bijvoorbeeld door het oplaten van wensballonnen’, zei Janssen. 

‘De vermissing hield ons hele land, ons allemaal, al bijna twee weken in de greep. Een lange periode van onzekerheid heeft al veel verdriet gebracht. De ontwikkelingen van zondagmiddag 19 mei deden het sprankje hoop dat we allemaal hadden, teniet. Burgemeester Janssen is zondagavond bij Iris, de moeder van Ruben en Julian, op bezoek geweest. Haar naaste familie omringt haar. ‘Het verdriet is bij alle naasten onmetelijk groot. Daar zijn geen woorden voor. Wij kunnen alleen maar onze betrokkenheid, warmte en meeleven uitspreken’, aldus Janssen.

‘Zeer hoogstwaarschijnlijk’
Zondagavond laat tijdens een persconferentie werd bekendgemaakt dat de gevonden lichaampjes zeer hoogstwaarschijnlijk van Ruben en Julian zijn. De officier benadrukte dat het onderzoek nog niet is afgerond, maar dat er inmiddels wel zoveel duidelijk is dat ze deze informatie naar buiten wilden brengen. 

In eerste instantie had een getuige zondag rond 14.30 uur gemeld dat hij één lichaam gevonden had bij een duiker. Een duiker is een tunneltje dat twee sloten met elkaar verbindt. Er werd een onderzoek ingesteld ter plaatse door forensisch rechercheurs en het NFI. 

Deze ontdekten dat het niet om één lichaam ging, maar om twee lichaampjes waardoor het vermoeden rees dat het hier wel eens zou kunnen gaan om de vermiste jongens. Het onderzoek is ook maandag nog in volle gang en de identificatie is nog niet helemaal afgerond.

Het sporenonderzoek ter plaatse moet zoveel mogelijk helderheid brengen over de toedracht van de zaak. De omstandigheden waarin de lichamen zijn aangetroffen maakt het onderzoek complex.