maandag, 28. oktober 2013 - 10:36 Update: 03-07-2014 0:50

Chimpansees zoeken vriendjes op basis van dezelfde persoonlijkheid

Foto van aap | DierenPark Amersfoort
Foto: WIKIMEDIA
Apeldoorn

DierenPark Amersfoort introduceert deze week een nieuwe chimpansee bij de bestaande groep. Dit vrouwtje, genaamd Bini, gaat de komende weken op een zorgvuldige manier kennis maken met haar toekomstige groepsgenoten. Eerder bestudeerden de onderzoekers Jorg Massen (Univeristeit Wenen) en Sonja Koski (Universiteit Zürich) onder andere de Amersfoortse chimpengroep en concludeerden recent dat chimpansees vrienden kiezen die qua persoonlijkheid het meest op hen lijken.

Het nieuwe vrouwtje Bini komt uit Noorwegen waar zij moeilijk vriendschappen sloot met haar soortgenoten. ‘‘Wij hopen dat zij in Amersfoort een belangrijke rol gaat vervullen’’, vertelt DierenPark bioloog Raymond van der Meer. ‘‘Deze dame zorgt voor een nieuwe bloedlijn en dat betekent dat het geweldig zou zijn als zij in de toekomst voor groepsuitbreiding kan zorgen.’’

Dat chimpansees vriendschappen sluiten is bekend, maar tot dusver was het nog onduidelijk hoe deze dieren hun maatjes kiezen. De onderzoekers van de universiteiten uit Oostenrijk en Zwitserland hebben na een jarenlange studie en observatie van chimpansees ontdekt dat sociale en extraverte apen veel optrekken met soortgenoten die over dezelfde eigenschappen beschikken. De meer verlegen chimpen sluiten eerder vriendschap met de rustige apen.

Het is nog even afwachten met wie chimpansee Bini maatjes wordt, want er gaan een aantal weken overheen voordat zij in de Amersfoortse chimpengroep wordt geplaatst. Bini is voor het weekend gearriveerd en zal de eerste dagen los van de groep wennen aan nieuwe geuren en geluiden, later zal zij via spiegels kennismaken met de andere apen en vervolgens zullen zij in naast elkaar gelegen verblijven aan elkaar wennen. Na de introductie zal zij uiteindelijk samen gaan leven tussen de dertien chimpansees van DierenPark Amersfoort.