woensdag, 2. oktober 2013 - 9:52 Update: 03-07-2014 0:51

Coassistenten lopen grote kans op burn-out

Foto van ziekenhuis | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Uit een enquête van het KNMG Studentenplatform onder 2817 geneeskunde studenten, waarvan 1205 coassistenten (artsen in opleiding) blijkt dat 41 procent de werkdruk tijdens de coschappen veel te zwaar vindt en dat een kwart van de coassistenten ernstige vermoeidheidsklachten heeft.

Dit schrijft Medisch Contact woensdag.Het platform pleit voor meer preventie van burn-out door opleiders en artsen.

Door de werkdruk en angst om persoonlijk te falen ziet meer dan een kwart van de coassistenten de coschappen niet meer zitten, zo schrijft Medisch Contact.  Bijna een kwart van de coassistenten loopt hoger risico om door ziekte, zoals vermoeidheids- en burn-outgerelateerde klachten, langdurig uit te vallen. De geneeskundestudenten geven vaak aan onvoldoende emotionele steun en begeleiding te krijgen van vertrouwenspersonen, opleiders en docenten tijdens de coschappen.

Het KNMG Studentenplatform noemt in Medisch Contact de resultaten uit de enquête schokkend. Uit eerder onderzoek is gebleken zo vertelt Charlotte Kruydenberg, voorzittter KNMG Studentenplatform,  dat geneeskundestudenten met een burn-out significant meer onprofessioneel gedrag vertonen dan hun collega's. Als geneeskundestudenten een burn-out krijgen, kan de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid in het geding komen. Het KNMG Studentenplatform roept de medische faculteiten daarom op actie te ondernemen en coassistenten beter voor te bereiden op de hoge werkdruk en stress van de coschappen.

 

 

Provincie: