zaterdag, 16. februari 2013 - 21:55

'Consument betaalde jarenlang teveel voor televisie en computerscherm'

Amsterdam

Door verboden prijsafspraken betaalden consumenten en bedrijven jarenlang teveel voor hun televisie of computerbeeldscherm.

Bekende merken zoals Philips, Samsung, LG en Panasonic waren bij het kartel betrokken en hebben op grote schaal misbruik van hun machtspositie gemaakt. Vanaf vandaag kunnen gedupeerden zich gratis aanmelden bij ConsumentenClaim om hun geld terug te krijgen.

In de periode tussen 1996 en 2006 zijn er tussen beeldbuisproducenten verboden prijsafspraken gemaakt. De beeldbuizen werden voor een te hoge prijs verkocht aan televisiefabrikanten. Deze berekenden dit weer door in de prijs voor consumenten, die daardoor teveel betaalden. De beeldbuisproducenten leverden aan vrijwel alle televisie- en computermerken waardoor dit betrekking heeft op bijna alle toestellen gekocht tussen 1996 en 2006.

100,- terug aan gedupeerden
"Volgens onze berekeningen bedraagt de schade zo'n 10% van het aankoopbedrag. Voor een televisie van 1.000 euro betaalde je dus 100 euro teveel. Door middel van een claim gaan we ervoor zorgen dat dit geld wordt terugbetaald aan gedupeerden.", aldus directeur Stef Smit. "Er is nog nooit eerder zo'n groot kartel ontdekt. Dit heeft zijn weerslag op een enorm grote groep consumenten en bedrijven, aangezien vrijwel iedereen thuis of op het werk een televisie of computer heeft."

Op 5 december 2012 heeft de Europese Commissie na jarenlang onderzoek een mega-boete, de hoogste tot nu toe, uitgedeeld aan de beeldbuisproducenten. Philips betwist de boete niet, maar is tegen de hoogte hiervan in hoger beroep gegaan. In de praktijk is een boete nog nooit teruggedraaid. Verwacht wordt dan ook dat de claim succesvol zal zijn. Aanmelding kan gratis via de website www.consumentenclaim.nl.
Provincie:
Tag(s):