zondag, 3. maart 2013 - 17:35 Update: 30-03-2013 19:51

Counterend Roda JC wint geflatteerd van FC Groningen

- [ELF-Voetbal] Roda JC heeft zondagmiddag een zege geboekt op FC Groningen. De ploeg van trainer Ruud Brood behaalde daarmee belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. De 4-1 overwinning, dankzij treffers van Frank Demouge (twee maal), Guus Hupperts en Sanharib Malki, mag wel geflatteerd genoemd worden.

In een eerste helft, die bol stond van de persoonlijke fouten, gingen de twee ploegen redelijk gelijk tegen elkaar op. Al na 37 seconden viel de eerste treffer te noteren, toen Rasmus Lindgren en Kees Kwakman klungelden in de defensie van FC Groningen. Door een misverstand tussen de twee genoemde spelers stuitte de bal voor de voeten van Roda-spits Frank Demouge, die doelman Marco Bizot ver voor zijn doel zag staan. Met een prima boogbal verschalkte Demouge de keeper: 1-0. Lang kon Roda echter niet genieten van het cadeau, want in de zevende minuut kwam Groningen alweer op gelijke hoogte. Ook dit maal ging er geklungel vooraf aan de treffer. Michael de Leeuw haalde uit van een meter of twintig en de knal leek makkelijk klemvast te houden voor Filip Kurto. De keeper van Roda liet de bal echter los en de attente David Texeira kon de afvallende bal simpel binnenschieten. Vervolgens brak er een fase aan waarin Roda wat terugzakte en Groningen het spel probeerde te maken. Echte kansen wist de ploeg van trainer Robert Maaskant echter niet te creëren, waarna er in de dertigste minuut prompt een doelpunt viel aan Groningse zijde. Na een fout van Rasmus Lindgren kon Mitchell Donald simpel onderscheppen op de helft van Groningen. Donald gaf vervolgens een steekbal op Guus Hupperts, die het buitenkansje niet onbenut liet door goed af te ronden. Als klap op de vuurpijl mocht Demouge vlak voor rust van dichtbij ook nog de 3-1 binnenschieten, op aangeven van de opgestoomde Martijn Monteyne. Zodoende ging Roda met een geflatteerde voorsprong de rust in. In de eerste minuten van de tweede helft leek Groningen aan te gaan zetten om terug in de wedstrijd te komen, maar al snel sloeg Roda keihard toe. Via een razendsnelle counter kwam de thuisploeg in de 48ste minuut op 4-1. Hupperts onderschepte de bal op eigen helft, stoomde ver op en gaf af op Donald. Laatstgenoemde gaf op zijn beurt goed voor op Sanharib Malki, die keihard binnenschoot. De treffer van Malki trok het weinige gif dat al in de wedstrijd zal, definitief uit het schouwspel. Roda leek het wel te geloven en Groningen had te weinig stootkracht om aan te kunnen zetten voor een spectaculaire wederopstanding. Bovendien leek de ploeg niet te geloven in een terugkeer tegen het toch vrij pover spelende Roda. Over en weer vielen nog wat halve kansen, maar doelpunten vielen er niet meer. Zodoende eindigde de wedstrijd in 4-1.