zaterdag, 1. juni 2013 - 9:18 Update: 03-07-2014 0:57

Crisis sterk voelbaar door snel oplopende werkloosheid

Crisis sterk voelbaar door snel oplopende werkloosheid
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De crisis is steeds meer voelbaar. Eind maart ontvingen 390 duizend personen onder de AOW-gerechtigde leeftijd een bijstandsuitkering. Dat zijn er 11 duizend meer dan een kwartaal eerder. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

De toename van het aantal personen met een bijstandsuitkering in het eerste kwartaal van 2013 is bijna net zo groot als de toename in geheel 2012. Vorig jaar steeg het aantal personen met bijstand met gemiddeld 3 duizend per kwartaal.

De stijging van het aantal bijstandsontvangers hangt samen met de al langer snel oplopende werkloosheid. Wie zijn baan verliest komt doorgaans eerst in de WW. Pas als de WW is beëindigd, ontstaat er eventueel recht op bijstand. Daardoor vertaalt de toegenomen werkloosheid zich pas nu in een sterkere stijging van het aantal bijstandsontvangers. De toename in het eerste kwartaal van 2013 deed zich vooral voor onder personen tot 45 jaar. In totaal steeg het aantal bijstandsontvangers in deze leeftijdsgroep met 7 duizend. Dit komt overeen met een stijging van bijna 4 procent. Bij de 45-plussers bedroeg de toename 2 procent.

Categorie: