donderdag, 19. september 2013 - 16:04 Update: 03-07-2014 0:52

Dader dodelijke steekpartij niet strafbaar

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De rechtbank Rotterdam heeft donderdag vervroegd uitspraak gedaan in een zaak waarbij een man is doodgestoken. Tegen de dader was vorige week donderdag vier jaar gevangenisstraf geëist wegens doodslag. Het slachtoffer had de dader bij hem thuis uitgenodigd omdat hij hem nog 10 euro zou moeten terugbetalen.

Feitelijk was het plan van het slachtoffer echter om samen met zijn neef de dader, een drugsdealer, te beroven. Overeenkomstig dat plan werd de dealer inderdaad beroofd van zijn drugs en telefoons en moest hij zich uitkleden. Hij heeft op een gegeven moment het mes waarmee hij werd bedreigd en dat door het latere slachtoffer even op tafel was gelegd, gepakt en heeft daarmee het slachtoffer gestoken.

In die omstandigheden - de dader werd niet langer direct geconfronteerd met de gewapende aanvaller - kan niet worden gesproken van een evenredige reactie: er zijn bij het slachtoffer in totaal zestien snij- en steekwonden geconstateerd, waarvan zes wonden met een diepte van ten minste vijf centimeter. Omdat de grenzen van noodzakelijke verdediging zijn overschreden, is van noodweer daarom geen sprake. Wel vindt de rechtbank dat de dader in een hevige gemoedstoestand verkeerde, die veroorzaakt werd door het handelen van het latere slachtoffer en zijn neef. Er is dus sprake van noodweerexces, zodat de dader niet strafbaar is en is ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank heeft dan ook zijn onmiddellijke invrijheidstelling bevolen.

 

Provincie:
Tag(s):