donderdag, 20. juni 2013 - 12:05 Update: 03-07-2014 0:56

DBN: cashgeld blijft belangrijk

foto van geld | fbf
Foto: fbf archief
Amsterdam

De Nederlandsche Bank (DNB) ziet een toekomst zonder cashgeld niet zitten, zo laat de DNB donderdag weten.

Het gebruik van de pinpas blijft weliswaar groeien en geleidelijk wordt er aan de kassa minder contant betaald, maar cash blijft een kernrol vervullen. Meer pinnen past volgens de DNB in het streven om het toonbankbetalingsverkeer veiliger en efficiënter te maken. Tegelijkertijd zet DNB zich ervoor in dat contant geld algemeen bruikbaar en beschikbaar blijft, en de cash-keten goed functioneert.

Gebruik pinpas blijft groeien

Aan de kassa wordt steeds meer gepind, terwijl het gebruik van contant geld geleidelijk afneemt. DNB publiceerde zojuist onderzoeksresultaten die laten zien dat de pinomzet aan de Nederlandse toonbanken in de afgelopen drie jaar is gestegen van € 81 miljard (2010) naar € 84 miljard (2012). De cashopnamen bij de banken via geldautomaten (gea’s) liepen terug van € 52 miljard in 2010 tot € 49 miljard in 2012. Qua omzet heeft het pinnen cash dus ingehaald. In aantallen gerekend maakt cash nog steeds het grootste deel uit van de betaaltransacties. Zo lag het aantal contante toonbank transacties in 2012 op 3,8 miljard, tegen 2,5 miljard pintransacties. Cash vervult dus nog steeds een kernrol.

Contant heeft zijn voordelen

De groei van het gebruik van de pinpas past in het streven van het door DNB voorgezeten Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer om het toonbankbetalingsverkeer veiliger en efficiënter te maken. Meer gebruik van de pinpas aan de kassa, ook voor kleinere bedragen, brengt immers maatschappelijke kostenvoordelen met zich mee. Toch heeft contant geld nog altijd een aantal belangrijke voordelen. Contant betalen vergt in doorsnee 20% minder tijd aan de kassa. Daarnaast is contant geld het enige toonbank-betaalmiddel dat vrijwel overal wordt geaccepteerd en is het ook het belangrijkste alternatief als de elektronische betaalketen om welke reden dan ook niet functioneert (bijv. technische storingen of cyberaanvallen).

Cash is voor de slinkende maar nog steeds aanwezige groep van mensen die (evt. tijdelijk) geen debit-/creditcard hebben het enige toonbankbetaalmiddel (financial inclusion). Het kan vanwege zijn overzichtelijkheid een belangrijk middel zijn om uitgaven te beheersen, en voor slechtzienden is pinnen vooralsnog niet altijd een bruikbaar alternatief.

Cash is anoniem waardoor het als betaalmiddel een mate van bescherming van de persoonlijke levenssfeer biedt. Dat heeft als keerzijde dat cash gebruikt kan worden om belasting te ontduiken, waartegenover echter wettelijke maatregelen staan zoals een meldingsplicht bij verdachte transacties. 

Contant geld moet algemeen bruikbaar en beschikbaar blijven
DNB verwacht dan ook dat contant geld voorlopig onmisbaar blijft. Daarom is van belang dat contant geld algemeen bruikbaar en beschikbaar blijft als betaalmiddel bij de kassa. Dat wil zeggen dat de consument makkelijk contant geld van zijn bankrekening moet kunnen opnemen of erop storten. En het betekent voor de winkeliers dat goede faciliteiten beschikbaar zijn om hun kassaopbrengst op hun bankrekening te storten, aldus de DNB.

Categorie:
Tag(s):