woensdag, 2. oktober 2013 - 15:54 Update: 03-07-2014 0:51

Deelnemers Spitsmijden reizen ruim 20% minder in spits

Foto van trein dubbeldekker | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Treinreizigers, die hebben meegedaan aan de praktijkproef Spitsmijden, zijn ruim 20% minder in de spits gaan reizen. Dit meldt de NS woensdag.

De praktijkproef Spitsmijden in de trein duurde van augustus 2012 tot en met mei 2013. Zo’n 1000 trein-forenzen zijn hieraan gaan deelnemen. Zowel het mijden van de ochtend- als de avondspits werd beloond.

Financiële beloning
Afhankelijk van de reisafstand en de werkelijke reistijdstippen kon een deelnemer hierbij gedurende ongeveer 4 maanden wekelijks zo’n 30,- euro verdienen. De reisafstand en het reistijdstip werden geregistreerd met een speciaal voor deze proef ontwikkelde ‘smartphone-app’.


Het inzetten van een financiële beloning blijkt, net als in andere experimenten met Spitsmijden op de weg, een effectief instrument om reizigers te prikkelen om hun reisgedrag aan te passen. 

Tijdens de beloningsperiode zijn deelnemers ruim 20% minder in de spits gaan reizen. Deelnemers hebben daarbij de spits op alle dagen gemeden, maar het sterkst op de relatief al rustiger woensdagen en vrijdagen.

De geneigdheid om deel te nemen aan de proef bleek hoger bij treinreizigers uit de Randstad, bij reizigers met een functie als onderzoeker, ingenieur, docent of vakspecialist en in de sectoren overheid en onderwijs. 

 
Provincie:
Tag(s):