maandag, 2. september 2013 - 8:02 Update: 03-07-2014 0:52

Dekker Meer aandacht in onderwijs voor talentvolle leerling

Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) roept basis- en middelbare scholen op om talentvolle leerlingen meer uit te dagen en op een hoger niveau te laten presteren.

Volgens hem blijft talent aan de bovenkant te vaak onbenut en zouden de beste leerlingen aan hun lot worden overgelaten. Dit schrijft de staatssecretaris maandag in een opiniestuk in de Volkskrant. Dekker: 'Ik vindt dat onze toptalenten net zo veel aandacht en uitdaging verdienen als kinderen die moeite hebben om mee te komen.' Hij schrijft dat hij 'geschrokken' is van de manier waarop Nederland omgaat met toptalenten. Dekker: 'Onze hoogvliegers doen het beduidend minder goed dan hun leeftijdsgenoten in de landen om ons heen. Bovengemiddelde leerlingen worden vaak aan hun lot overgelaten.' Daardoor gaan leerlingen in het voortgezet onderwijs nogal eens onderpresteren, zo stelt de bewindsman. Dekker pleit daarom voor een mentaliteitsverandering en een andere manier van werken in het onderwijs.  Hij schrijft dat hij de middelmaat in het onderwijs wil doorbreken.

Dekker roept de onderwijswereld, ouders, leerlingen en het bedrijfsleven op om met ideeën te komen. Zelf doet Dekker ook al een paar voorstellen. Zo komt hij met een cum laudediploma voor leerlingen in het middelbaar onderwijs met minimaal een acht op hun cijferlijst. Cum-laudeleerlingen zouden moeten kunnen gaan studeren op een studiebeurs die mede door het bedrijfsleven wordt betaald. Verder vindt staatssecretaris Dekker dat een vmbo'er met bètatalent best natuurkunde op havo-niveau kan doen

Provincie:
Tag(s):