dinsdag, 11. juni 2013 - 19:37 Update: 03-07-2014 0:56

Den Bosch, politie en Novadic-Kentron waarschuwen voor PMMA in xtc-pil

Foto van XTC-pil met PMMA | NFI
Foto: NFI
Den Bosch

Afgelopen weekend is een 21-jarige inwoner van ‘s-Hertogenbosch overleden ten gevolge van gebruik van ecstasy.

‘Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat het om een beige ecstasytablet gaat met een doodshoofdlogo’, meldt de gemeente Den Bosch dinsdagavond.

Deze tablet bevat in plaats van MDMA, de werkzame stof in ecstasy, de levensgevaarlijke stof  paramethoxyamfetamine (PMMA) als hoofdcomponent.

Verslavingszorginstelling Novadic-Kentron en het college van burgemeester en wethouders van ’s-Hertogenbosch waarschuwen voor gebruik van deze tablet. Er kan niet worden uitgesloten dat er ook andere pillen op de markt zijn die PMMA bevatten.

Sectie
Er is sectie verricht op het lichaam van de 21-jarige Bosschenaar die afgelopen zondag overleed. ‘De doodsoorzaak is nog niet vastgesteld. De uitslag van het toxicologisch onderzoek kan nog wel enige tijd op zich laten wachten’, meldt de politie dinsdagavond.

Ter plaatse zijn er pillen inbeslaggenomen. Hiervan is vast komen te staan dat ze de gevaarlijke stof PMMA bevatten. Inmiddels is er via Novadic - Kentron een waarschuwing uitgegaan.

Herkomst pillen
De politie doet onderzoek naar de herkomst van de pillen. Mensen die informatie hebben die hierbij kan helpen worden verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. 

Veel later effect
‘Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de effecten van PMMA veel later optreden, waardoor de gebruiker de illusie kan hebben met een “lage dosis” MDMA van doen te hebben en een hoeveelheid bijneemt’, meldt Novadic-Kentron dinsdag.

Verhoogde hartslag en temperatuur
Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen kunnen dan ineens ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur. In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland verschillende mensen overleden na het gebruik van drugs met PMMA. 

Waarschuwing
Gebruikers die in het bezit zijn van de bewuste tabletten worden opgeroepen ze anoniem te laten testen via Novadic-Kentron. Gebruik van deze tabletten wordt hoe dan ook ten zeerste ontraden.

Flyeractie
De komende week zal Novadic-Kentron in ’s Hertogenbosch en andere Brabantse steden via een flyeractie jongeren in het uitgaansgebied waarschuwen. Daarnaast zullen social media ingezet worden voor deze waarschuwingscampagne.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat deze tablet op grote schaal op de markt is en wordt er regionaal gewaarschuwd. Landelijk zijn instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld en is men in opperste staat van alertheid. 

 
Provincie:
Tag(s):