maandag, 9. december 2013 - 9:57 Update: 03-07-2014 0:47

Den Haag en Rotterdam gaan adressen Bulgaren en Roemenen controleren

Foto van grens | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam/Den Haag

Als er twijfels zijn over de verblijfplaats van Roemenen en Bulgaren, dan krijgen de immigranten in Den Haag en Rotterdam geen burgerservicenummer. Dit schrijft het Algemeen Dagblad maandag.

De beide steden gaan adressen controleren. Volgend jaar hebben de Roemen en de Bulgaren vrij toegang tot de arbeidsmarkt. De steden vrezen dat  veel migranten samen gaan wonen in een te kleine woning en dan overlast zullen veroorzaken. De steden hebben hun handen nu al vol aan overbewoning door vooral Polen, die soms voor flinke overlast zorgen voor andere bewoners. Daarom zullen de steden bij elke migrant die hier tijdelijk komt werken, eerst controleren of het adres klopt en of er niet al andere mensen wonen. Mocht er twijfel zijn over de verblijfplaats dan weigeren Rotterdam en Den Haag de migranten een BSN-nummer. Zonder dit nummer kunnen ze niet aan het werk.

De steden gaan hierdoor wel in tegen de regels van Binnenlandse Zaken. In de krant zegt de Rotterdamse wethouder Hamit Karak: 'De ambtenaren van minister Plasterk zeggen dat we dit niet kunnen doen volgens de wet. Maar we gaan het zo doen en de minister moet dan maar zeggen dat het niet kan en waarom.' Rotterdam heeft dit ook per brief aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laten weten.

Vanaf 1 januari gaan de grenzen open voor de EU-lidstaten Bulgariije en Roemeniƫ. Nu worden Europeanen die korter dan 4 maanden in Nederland werken, nog niet geregistreerd. Dit gaat vanaf 6 januari veranderen met een nieuw registratiesysteem. Den Haag waarschuwde eerder dat Bulgaren en Roemenen door het nieuwe systeem te makkelijk een BSN-nummer kunnen krijgen, wat fraude in de hand werkt.